Ordna offentlig debatt om Kjula flygplats

Insändarskribenten tycker att  kommunen ska ordna en offentlig debatt om Kjula flygplats.

Insändarskribenten tycker att kommunen ska ordna en offentlig debatt om Kjula flygplats.

Foto: Peter Larsson

Insändare2019-11-30 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag överöses vi av information om klimatförändringarna, att vi ska sluta flyga och istället börja åka tåg. Eskilstuna har utmärkta kommunikationer både med tåg och med buss. Nu ska vi dessutom få direkttåg till Stockholm vilket måste kännas väldigt bra för de som tvingas pendla.

Tågresandet ökar vilket är glädjande. Själv åkte jag och min man tåg till Zürich tur och retur i maj och till Luleå tur och retur i juli. 

Att satsa på en flygplats i Eskilstuna idag 2019 känns helt befängt och fruktansvärt bakåtsträvande. Dels beroende på miljöförstöringen men också med tanke på det buller som kommer att förekomma. 

När vi bodde i Hammarbyhöjden, en söderförort till Stockholm, överflögs vi varje dag av flygplan som startade och landade på Bromma flygplats. Bullret blev med tiden inte mindre utan ökade  i omfattning. Ibland gick det inte att prata när vi var med våra barnbarn i lekparken. Detta var en av de anledningar som gjorde att vi valde att flytta från Stockholm till Eskilstuna.

Är det så vi vill ha det i Eskilstuna? Har Eskilstunaborna valt ökat buller och smutsigare miljö?

Hur tänker politikerna i en tid som denna?

Mitt förslag är att kommunen ordnar en offentlig debatt där dessa frågor diskuteras, en debatt där allmänheten bjuds in. Både flygplatsen samt idén om ett nytt Konferens- och kulturhus (som inte ens näringslivet vill ha) är dåliga investeringar i en tid där det finns andra skriande områden som kommunen behöver satsa på.

Hur tänker ni på kommunen?