Ovärdigt att frångå likabehandlingsprincipen

Insändarskribenten menar att  Eskilstuna kommun inte beaktat ansvaret för likabehandlingsprincipen vad gäller ansökningar till nya resurscentrum som sägs, starta upp i höst?

Insändarskribenten menar att Eskilstuna kommun inte beaktat ansvaret för likabehandlingsprincipen vad gäller ansökningar till nya resurscentrum som sägs, starta upp i höst?

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-03-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Eskilstuna kommuns utlyses lärare till ett nystartat resurscentrum i vår kommun för 12 elever. Fint, tänker nog alla som läser annonsen, för vår kommun har trots antalet invånare och behov aldrig haft det här stödet. Äntligen ska eleverna som många gånger "trillat mellan stolarna" få de stödet som de har rätt till. Ett sista försök till en fungerande skolgång. Men först ska elevens hälsa oftast utsättas för orimliga övertramp och testförsök där beslutsfattarna för besluten ofta inte går att nå. Samarbeta med. Utförarna av insatserna går vanligtvis på sparlåga, utarbetade av kommunala sparkrav (se Djurgårdsskolan och dess sparkrav som kommer slå hårt på utsatta elever, vilket Eskilstuna Kuriren tidigare rapportera om) 

I praktiken kommer inte 12 elever få plats i den nya verksamheten. Flera platser är redan tillsatta av andra elever som befunnits i tidigare verksamheter. Vilket i sin tur öppnar för frågan om Eskilstuna kommun inte beaktat ansvaret för likabehandlingsprincipen vad gäller ansökningar till nya verksamheten som sägs, starta upp i höst? Det i sin tur ger ett rysande och minst förargligt bakslag för alla föräldrar som i samråd med rektorer, speciallärare, kurator, övrig elevhälsa genomfört - för att formellt kunna ansöka och konkurrera om en plats i den nya verksamheten som av ovanstående skäl inte verkar finnas då platserna redan är fyllda av tidigare elever som redan fanns inom verksamheten. 

Det slösade både min tid, tröttade ut min son ännu mer - kostade Djurgårdsskolan, kostnader relaterat till personalomsättning som lades ner, för en ansökan till en skola som inte finns. Det framkommer också - att inga riktlinjer eller bedömningar för ansökningarna finns. Inget bedömningsstöd relaterat till ändamålet.

Med bakgrunden - rättvisekämpe - funkis mamma så inväntar jag med spänning och förväntar mig att kommunen tar ställning till all form av diskriminering och jag hjälper gärna till och bidrar vid de fall ni har svårt att uppnå en schysst icke-diskriminerande antagningsprocess med likvärdiga principer för alla elever i er ”nya” verksamhet. Väl mött!