OvÀrdigt med tiggeritillstÄnd för romer

InsÀndarskribenten och nÄgra andra har bildat en arbetsgrupp som arbetar med en namninsamling för att fÄ till stÄnd en folkomröstning.

InsÀndarskribenten och nÄgra andra har bildat en arbetsgrupp som arbetar med en namninsamling för att fÄ till stÄnd en folkomröstning.

Foto: Björn Lindgren/TT

InsÀndare2019-10-02 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till debattartikel "OvÀrdigt att tvingas tigga" publicerad 18 september.

Onsdagen den 18 september hade den socialdemokratiska fullmĂ€ktigegruppen en debattartikel i tidningen. Debattartikeln Ă€r  undertecknad av sju (S) ledamöter i Eskilstuna kommunfullmĂ€ktige. Jag vill bara pĂ„minna undertecknarna att vid det tillfĂ€lle den 14 juni 2018 dĂ„ beslutet fattades att införa tiggeritillstĂ„nd vid vissa platser sĂ„ lade tre ledamöter i  S-gruppens kommunfullmĂ€ktigegrupp ned sina röster. Jag var en av dessa tre. Den dĂ„varande, och nuvarande socialdemokratiska fullmĂ€ktigegruppen, tycks vara tondöva för den opinion som i Eskilstuna-Kurirens insĂ€ndarspalter Ă€r motstĂ„ndare till kommunens tiggeritillstĂ„nd. 

Jag och andra som Àr motstÄndare till tiggeriförbud/tiggeritillstÄnd accepterar inte att förtryckta minoriteter tvingas tigga för att överleva. Det hindrar oss inte att vi tycker att vi mÄste öka trycket inom EU mot regimerna framför allt i RumÀnien och Bulgarien som diskriminerar sin romska befolkning. Ansvaret Àr deras att se till att romer fÄr samma del av sina lÀnders vÀlfÀrd som majoritetsbefolkningen. Instrumentet för att öka detta tryck Àr att EU hotar med indragna EU-bidrag till dessa lÀnder.

Det Àr beklagligt och med sorg i hjÀrtat jag kan konstatera att Socialdemokrater i Eskilstuna stÀller sig sida vid sida med nationalistiska högerkrafter genom att inför tiggeritillstÄnd, som i praktiken riktas mot folkgruppen romer, i vÄr kommun Eskilstuna.

Eskilstunas historia av hur vi behandlat romer Ă€r inget att vara stolta över. Jag som Ă€r till Ă„ren minns reportagen frĂ„n lokala media nĂ€r polisen i Eskilstuna rev romska lĂ€ger pĂ„ 1950–1960-talen.

Genom att införa tiggeritillstĂ„nd befinner man sig politiskt pĂ„ ett sluttande plan nĂ€r det gĂ€ller vĂ€rdegrund och detta skrĂ€mmer i alla fall mig. Jag citerar dagens undertecknare av insĂ€ndaren: ”Vilken Ă€r annars nĂ€sta grupp som ska tvingas ned pĂ„ knĂ€ under samhĂ€llets tysta acceptans?” Jag fullföljer frĂ„gan, vilken Ă€r nĂ€sta grupp som ska tvingas bort frĂ„n vĂ„ra gator och torg genom nya populistiska förbud?

Jag och ytterligare fem personer har bildat en  gĂ€llande tiggerifrĂ„gan. Lyckas vi fĂ„ 7500 namnunderskrifter sĂ„ kan vi krĂ€va att kommunfullmĂ€ktige utlyser en rĂ„dgivande folkomröstning gĂ€llande avskaffande av tiggeritillstĂ„ndet i vĂ„r kommun. 

VÄr paroll Àr: Stoppa tiggeriförbuden/tillstÄnden i landets kommuner!