Överdrift att se älgen som utrotningshotad

Söderälgen i Eskilstuna i färd med att mumsa i en trädgård.

Söderälgen i Eskilstuna i färd med att mumsa i en trädgård.

Foto: Fanny Juhlin

Insändare2024-08-16 12:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Dålig konflikthantering att skjuta och äta älgen", som i sin tur var ett svar på "Skjut älgarna och ge köttet till skolor och äldreboenden".

Ser inte några problem med att servera ”kroppsdelar” i skola eller på äldreboenden, viltkött är bra föda. Det har blivit en diskussion om rödlistad (fredad) och tolkningen varierar. Syftet i fallet med älgar som kommer och går i trädgårdar gäller om det ska tillåtas. Detta främst på grund av risken för att någon, människa eller egendom skall skadas. 

Antalet älgar i Sverige ligger fortfarande på historiskt sett hög nivå. I början av 1980-talet var det som högst, omkring 600 000. I dag är de cirka 350 000. Ser man det som att älgen är utrotningshotad överdriver man.

En anledning till att stammen blev så hög 1980-1985 var att avskjutningen minskades. Önskar man fler älgar nu räcker det med att begränsa avskjutningen, någon rödlistning behövs inte.

Nu anser såväl kommunjägaren och en insändare att älgen redan kan betraktas som rödlistad vilket den inte är. Detta förefaller vara det främsta skälet till att den inte skall avlivas. De verkar inte se några risker som kan uppstå om ett vilt djur av någon anledning får ett utbrott.

Älgen på söder väger 400 kilo eller mer, det inger respekt. 

Att anse att ett par älgar i Eskilstuna är ett exempel på det sjätte massutdöendet i världen är väl lite grovt. 

Anser man att det finns andra möjligheter att flytta älgarna, gå då i spetsen för dessa metoder men gör det innan något händer – eller väntar ni på en ny lagstiftning?