Överdriv inte kärnkraftverkens driftsäkerhet

Kärnkraftverken O1:an och O2:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.
Kärnkraftverken O1:an och O2:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.

Insändare 2 februari 2024 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är i den åldern att jag inte kommer att drabbas av nya kärnkraftverk. Jag ska väl egentligen inte bry mig men jag undrar hur noga med sanningen kärnkraftens förespråkare är.

Jag har hört Ebba, Ulf, Jimmie, Ronquist med flera raljera om att vindkraften levererar ingenting när det inte blåser. Det äger ju sin riktighet. Därför hävdar de att kärnkraft behövs då den alltid levererar. 

Jag ger inte mycket för deras sätt att handskas med sanningen eftersom de aldrig talar om eventuella problem med kärnkraften.

Jag är medveten om att både vindkraft- och kärnkraftverk behöver service och då inte kan levererar någon energi så det är helt i sin ordning.

Nu har jag kunnat konstatera att flera kärnkraftverk vid olika tillfällen fått lov att stänga ner akut i flera månader på grund av olika problem. De levererar ingen energi alls så hur säkert är det? Oskarshamn 2 har stått stilla sedan nyår och beräknas starta i mitten av februari.

Vindkraftverken står stilla när det inte blåser, jag vet inte, men jag tror inte att det är vindstilla flera månader i sträck där vindkraftverk är uppsatta. Jag tror att vindkraftverken startar väldigt snabbt när vinden kommer åter.

Jag tror att alla kraftslag behövs men man ska inte överdriva driftsäkerheten i ett kärnkraftverk.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa