Övriga oppositionspartiers svek mot alla väljare

Vi ser det som ett stort svek mot alla väljare att inte respektera väljarnas val med att inte bjuda in oss till samtal, skriver Björn Karlsson och Camilla Zetterström, SD Strängnäs.

Vi ser det som ett stort svek mot alla väljare att inte respektera väljarnas val med att inte bjuda in oss till samtal, skriver Björn Karlsson och Camilla Zetterström, SD Strängnäs.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2022-10-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet blev en stor framgång för Sverigedemokraterna inom region, kommun och riks. Vi är Sveriges näst största parti och 3:e största parti inom kommunen. Vi känner ett stort ansvar och tacksamhet för det stora förtroendet väljarna gav oss.

Med det som bakgrund såg vi stora möjligheter till konstruktiva samtal och kloka samarbeten som kan ge bra och breda lösningar på våra problemområden samt arbeta för Strängnäs kommuninvånares bästa. Vi var öppna för samtal med alla och tog kontakt med övriga partier för att se vilka möjligheter som fanns. 

S, V, MP och C har svarat att de inte är intresserade alls. Övriga partier valde att ha ett telefonsamtal med oss.

Det skulle dock visa sig att efter att S+M bildat majoritet så uteslöt övriga partier oss helt från fortsatta samtal. Oppositionens övriga partier har haft tre möten utan att bjuda in oss som största oppositionsparti att delta i, det vill säga att man svikit ett stort antal kommuninvånare och inte respekterat deras val och som anledning anger man ”principskäl”.

Man sviker inte bara våra väljare utan även sina egna, en röst på MP/V blev en röst på KD/L och vice versa. 

Det är ytterst märkligt då man på riksnivå bildat en ny regering med M, KD, L och SD som stödparti. I många kommuner har det bildats majoriteter med SD eller oppositioner med SD. Man har även i dessa kommuner gett SD förtroendeposter som kommunalråd och oppositionsråd, men här i Strängnäs kör man istället ett uteslutningsspel och väljer att inte respektera våra kommuninvånares röster. Av principskäl! 

Hur kan det vara möjligt när man samtidigt säger sig värna om demokratin? Vi ser det som ett stort svek mot alla väljare att inte respektera väljarnas val med att inte bjuda in oss till samtal. Vår ambition och syn på demokrati är att man alltid ska respektera väljarna och att man inte utesluter något parti för samtal.

Vi i SD Strängnäs lovade våra väljare och övriga väljare att alltid sätta kommunens invånare först och att arbeta för kommunens bästa och det tänker vi fortsätta med utan att utesluta eller använda någon politisk prestige mot andra folkvalda partier.