Parkeringen i Årby – en pyrrhusseger för kommunen

Sveriges fulaste parkering.

Sveriges fulaste parkering.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-12-06 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna har vunnit tävlingen ”Sveriges fulaste parkeringsplats”. Vid en omröstning kammade den ödsligt spöklika och enorma p-platsen vid Årby hem en överlägsen seger. Kommunen får nu ett prestigefyllt diplom som jag antar kommer att sättas upp i stadshuset bredvid de övriga diplomen kommunen erövrat genom åren.

Visserligen sålde kommunen marken till privata byggbolag för ett par år sedan. Men förfallet påbörjades och fick pågå under de många år då kommunen var ansvarig ägare.

På sätt och vis kan man kalla det en ”pyrrhusseger”. Uttrycket kommer från den grekiske kungen Pyrrhus, som efter en seger mot romarna i slaget vid Asculum år 279 f.Kr, förlorade så många soldater att han lär ha sagt; ”En sådan seger till, och jag är förlorad”.

Men för balansens skull vill jag slå ett slag för konstverket i Årbytunneln. Gång- och cykeltunneln mellan Årby centrum och Årbyskolan. För allt är inte elände i Årby även om media helst fokuserar på det som är negativt.

Skulle det anordnas en tävling på temat ”Sveriges snyggaste och häftigaste tunnel”, tror jag att Årbytunneln har en god segerchans där också.

Det hela började 2019 då konstnären Stanislaw Lux fick i uppdrag av kommunen att utsmycka Årbytunneln. Stanislaw hade som idé att samarbeta med de boende i Årby, främst med skolbarnen i Årbyskolan, för att skapa konstverk där barnen är delaktiga.

Skolbarnen ritade teckningar på olika teman som man gemensamt kom fram till. Det var ”coronapandemin”, ”rymden”, (en lekpark i Årby heter Rymdlekparken), ”ansiktsmålning”, Årbyfestivalen”, ”pirater”, ”kompisar” och andra teman.

Utifrån dessa teckningar skapade Stanislaw Lux, i samarbete med konstnären Telma Castro, sammanlagt 23 teman där barnteckningar finns med som inslag på 180 betongplattor. Stanislaw och Telma har även lagt till sina egna tolkningar och infallsvinklar i de olika kompositionerna. Telma kom in i projektet eftersom coronapandemin försenade det hela. För att hinna klart i tid behövde Stansilaw förstärkning. Telma jobbar på samma sätt som Stanislaw genom att involvera barn och låter sig inspireras av barnens ”vilda och fria fantasier” i sitt konstskapande.

Eller för att citera Pablo Picasso: ”Det tog mig fyra år att måla som Raphael, men en livstid att måla som ett barn.”

Jag följde arbetet nästan dagligen under hela projektet i tunneln. Från att hantverkare monterade upp betongplattorna, som var gråa från början. Till att de patinerades och färglades på plats. Inte helt lätt eftersom det var sent på hösten och fuktigt, blåsigt och kallt i tunneln. Invigningen var 11 november 2021

Jag träffade flera av de skolbarn som medverkade med sina teckningar. Det pekade stolt och visade mig; ”den där bilden är från min teckning” och ”den där ansiktsprofilen är jag”. Även barnens förnamn är inristade på många av konstverken.

Konstverken i Årbytunneln är fantastiska och värda all uppmärksamhet. Vet man bakgrunden till de olika motiven blir de ännu mer spännande. Som att en av Gustav Vasas döttrar, Cecilia Vasa, som levde ett ”skandalöst” liv, anlitade pirater som överföll och plundrade fartyg i Östersjön, finns avbildad på konstverket ”Havets mysterier”. Likaså att Stanislaw Lux anfader Kazimierz Lux var pirat som kapade amerikanska och engelska skepp i början av 1800-talet.

undefined
Skribenten vill för balansens skull slå ett slag för Årbytunneln, som han tycker mycket om. Bilden är från invigningen.