Personlig integritet ingen prioritet för Jari Puustinen

Jari Puustinen (M) öppnar för att införa obligatorisk drogtestning av alla anstÀllda i kommunen.

Jari Puustinen (M) öppnar för att införa obligatorisk drogtestning av alla anstÀllda i kommunen.

Foto: Joakim Serrander

InsÀndare2023-08-08 06:07
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

KommunalrÄdet Jari Puustinen (M) uttalar sig i Eskilstuna-Kuriren (25/7) och öppnar för att införa obligatorisk drogtestning av alla anstÀllda i kommunen. Detta tror Puustinen vara ett sÀtt att komma Ät den droghandel som mycket av kommunens kriminalitet kretsar kring.

I Sverige Àr man oskyldig tills motsatsen Àr bevisad, för de styrande i Eskilstuna kommun Àr du skyldig tills motsatsen Àr bevisad. Vilken brist pÄ förtroende för kommunens alla anstÀllda som kommer upp till ytan!

I kommunens vision 2030 som finns att ta del av pĂ„ kommunens webbplats gĂ„r följande vĂ€rden att utlĂ€sa: Vi Ă€r modiga, jĂ€mstĂ€llda och har tillit till varandra. PĂ„ hemsidan finns ocksĂ„ ett förtydligande: “Alla i Eskilstuna kommun, sĂ„vĂ€l medarbetare i kommunkoncernen som invĂ„nare, politiker och verksamma, ansvarar för att bidra till att vĂ„r vision realiseras.”

För Puustinen verkar visionen vÀga lÀtt och visar med all önskvÀrd tydlighet att nÀr det vÀl kommer till kritan Àr det bara tomma ord.

Drogtestning och andra medicinska undersökningar Àr ett ingrepp i den personliga integriteten. Vad hÀnder om en anstÀlld har receptbelagd medicinering för nÄgon sjukdom? Ska de tvingas uppvisa journalhandlingar för att bevisa sin oskuld? Helt orimligt! Alla ingrepp som görs i den personliga integriteten mÄste vara synnerligen vÀl motiverade. Individens rÀttigheter ska vara fredade frÄn klÄfingriga politiker och andra makthavare som vill visa sig handlingskraftiga. Det Àr inget att göra symbolpolitik av.

ÅtgĂ€rden att drogtesta alla kommunens anstĂ€llda skulle förmodligen ha ingen eller högst marginell pĂ„verkan pĂ„ drogmarknaden i Eskilstuna. Det Ă€r svĂ„rt, för att inte sĂ€ga omöjligt, att motivera ett ingrepp i den personliga integriteten med en sĂ„dan tveksam utdelning.

Rimligare vore att försöka komma med förslag som faktiskt har bÀring pÄ problemet. NÄgra förslag som inte drabbar kommunanstÀlldas personliga integritet:
- Utökad kameraövervakning
- BÀttre belysning vid utsatta omrÄden
- Ökad samverkan mellan skola, polis och socialtjĂ€nst

Eskilstunas kommuninvÄnare skulle behöva politiker som inte kastar grundlÀggande principer över Ànda för resultatlös symbolpolitik och de cirka 10 000 kommunanstÀllda skulle sÀkerligen mÄ bÀttre av att de styrande visar dem lite tillit framför kontroll.