Plötsligt lyser det igenom

Hur kommer det sig att den stolta skolstaden Strängnäs, så grovt misslyckas med sina kom­munala skolor? Skriver Lars Larsson, Strängnäspartiet.

Hur kommer det sig att den stolta skolstaden Strängnäs, så grovt misslyckas med sina kom­munala skolor? Skriver Lars Larsson, Strängnäspartiet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-07-02 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kommer det sig att den stolta skolstaden Strängnäs, så grovt misslyckas med sina kom­munala skolor? Senaste fullmäktigemötet i Strängnäs kommun, kanske spred ljus över frågan.

Kenneth Larsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, har det yttersta ansvaret för Strängnäs kommuns skolor - och ska stå till svars inför väljarna i höst. Att resultaten är bland de sämre i landet är inte tillräckligt för att tala om en kris, säger skolpolitikern.

Eftersom det är ”strax under 80 individer som inte klarar godkänt”.Citat Kenneth Larsson (M) fullmäktigedebat­ten 20 juni. 

Det är i kommunens centrala uppdrag, vi ser om politiken brinner för sitt uppdrag eller inte. Och nog tycks styret i Strängnäs ha tappat glöden. Byråkratisk logik är att räkna andelar och procentsatser. Politikens uppdrag är mycket större och handlar om människor av kött och blod. Varje människas röst, varje människas rätt. Politikens själ är att kasta hjärtat över hindren och arbeta för att verkligheten ska komma efter. Men när politiker blir byråkrater ser de inte längre varför elever som inte klarat skolan är ett problem. När inte varje invånare är viktig, står gammalt klasstänk på lut och glöden i välfärdsbygget är borta. 

Kennet Larssons (M) semesterläsning borde vara att läsa de gamla klassikerna.