Polisens närvaro vid kravaller

Insändare 13 september 2023 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åter har vi fått uppleva minst sagt våldsamma kravaller, denna gång i Rosengård. Polisen uppger att ingen skadades förutom en polisman som skadades lätt men de materiella skadorna var stora med brända bilar bland annat. Ännu en gång står en polistalesman och beklagar sig och bland åskådarna finns fler yngre deltagare som irriterat undrar varför inte polisen kan agera kraftfullare till exempel med kravallinsatser. Men polisen uppger att deras uteblivna insatser vilar på forskning. Vad betyder det? 
Det uppges ofta att politiker inte ska ha synpunkter på polisens metoder, polisen ska själva finna lösningar. Men politiker har ju möjlighet att följa andra länders lösningar på hur man skyddar samhället mot kravaller. Vi ser hur poliser sitter i sina bilar omringade av våldsverkare i ett försök att fly platsen när stenar och slag haglar, vilken forskning är det baserat på? En insats innebär väl att ta tag i problemet, inte fly från det. 
Fantasin hos polisen och politiker förefaller har stelnat i en förskrämd, kraftlös form och är glada så länge ingen människa skadas. Men laglösheten, materiella skador, bilar och byggnader och plundring är ju något som polisen ska åtgärda, eller? 
Självklart kan inte en polisman i uniform och båtmössa, pistol och en liten betong och handklovar vara en lämplig utrustning när mobben attackerar. Polisens utrustningen måste anpassas till situationen, antalet poliser och annan utrustning likaså. Förutom den enkla utrustningen måste den kompletteras med annan kraftfullare. Ta fram fordon anpassade för situationen och utrusta den med vattenkanoner som kan kyla ner och avbryta våldsverkarna, vatten är inte livsfarligt, omringa dem med dessa fordon. Dessutom kan vattnet blandas med röd färg som är svår att få bort, därmed är de lättare att bevisa att de varit på platsen. 
I år av väntan och utredning och brist på pengar kontakta närmaste brandkår, där finns fordon som släcker ”andra” bränder. Sannolikt skulle dessa fordon kunna motstå allehanda föremål, slag och sparkar och skapa auktoritet. 

En enkel medborgare


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa