Politiker – högmod går före fall

Kloka, genomtänkta förslag från regionstyrelsens opposition, media, andra myndigheter har ifrågasatts av regionens ledning, skriver signaturen "80+".

Kloka, genomtänkta förslag från regionstyrelsens opposition, media, andra myndigheter har ifrågasatts av regionens ledning, skriver signaturen "80+".

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-07-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Synpunkter på debattartikeln ”Sörmland behöver ett starkare ledarskap”.  

Det framgår klart att oppositionen utan framgång ofta har helt olika uppfattningar om den pågående vården, ifrågasätter och önskar granska och förbättra den. Senare anar ledningen ett stänk av avundsjuka från oppositionen. Som om förslag till utredning om patienter har fått rätt vård när så många dör skulle bottna i avundsjuka? 

Den 9 maj 2020 ansåg regionstyrelsens ordförande att inga fel hade begåtts. Den 2 juni 2020 ansåg regionstyrelsens ordförande att det inte fanns några brister i vården trots EK´s granskning. Redan i början av pandemins utbrott framförde oppositionsrådet Leivik behovet av en särskild kommission med sakkunniga som skulle granska vården.  

Den 7 november 2020 kräver oppositionen genom Leivik att äldres journaler granskas för att ta reda på om de fått rätt vård. Ordföranden Monica Johansson uppgav då att man genomfört en granskning, kartlagt dödsorsakerna men inte om äldre fått rätt vård. 

Den 27 november 2020 krävde Leivik en ny oberoende journalgranskning efter IVO's hårda kritik. 
Den 19 november uppgav regionstyrelsens ordförande i ett svar i EK att det finns spretiga uppgifter från media, felaktiga påståenden och stora ord om en kommission och, vidare att en granskning av äldreboenden och palliativ vård i livets slutskede hade utförts. Varför inte vård för överlevnad? 

Kloka, genomtänkta förslag från regionstyrelsens opposition, media, andra myndigheter har hela tiden ifrågasatts, förringats och avslagits av majoriteten i regionstyrelsen, vilket sannolikt påverkat vården negativt. Det är svagt ledarskap.     

Läs mer om