Politiker – ta över våra jobb i en månad!

Insändarskribenten vill att politikerna testar jobbet som förskolepersonal – inte bara en dag, utan en hel månad.

Insändarskribenten vill att politikerna testar jobbet som förskolepersonal – inte bara en dag, utan en hel månad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-05-23 05:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstunas styrande politiker har bestämt sig att banta ner personal inom barnomsorg och skola. Pengarna för att få budget i balans och täcka den enorma skulden tas från oss som redan har det kärvt.

Det är långsökt att skylla på minskat antal barn som föds! Det kommande varslet slår hårt mot oss som redan i dagens läge kämpar på golvet i de olika verksamheterna. Den personal som fått besked att ingå i omställningen har under veckan fått ytterligare besked att det kommer bli uppsägningar! Dessa pedagoger har en extrem oro och ska ändå förväntas att visa glada miner och jobba fram till slutdatum med munkavle på! 

Vi andra som blir kvar är också extremt oroliga, arga och ledsna. Vi kan inte bli mindre när vi skulle behöva bli fler istället! Hösten kommer att bli ett enda stort kaos vilket kommer resultera ökad sjukfrånvaro bland personalen och barn som inte får den undervisning och/eller stöttning som många av barnen har stort behov av. 

Hur kan vi garantera alla barns säkerhet när vi knappt klarar det nu? Det kommer att visa sig efter några år i statistiken att missbruk, psykisk ohälsa och kriminalitet kommer att stiga bland de barn/unga som nu inte kommer att få den stöttning de behöver inklusive deras familjer! Gängkriminella får ännu lättare att rekrytera ännu yngre barn till sina kretsar! Barn/unga mår så dåligt att de tar sina liv! Det här är så skamligt och fel så man spyr! Och vem bär ansvaret? Ja, inte vi pedagoger i alla fall som helhjärtat kämpar varenda dag för att alla barn ska få en trygg vistelse i förskolan. Vi kan inte klona oss.

Så nu till ett förslag. Ni styrande politiker som tycker att vi är för många ska ta över våra roller. Inte bara någon timme eller dag utan en hel månad. Vi introducerar er till arbetet och sen får ni klara er själva. Underbemannade och stressade, en stor klump i magen redan på morgonen. Samma regler gäller naturligtvis som nu, dvs INGA vikarier får bokas in då det kostar för mycket pengar. Ni ska planera enligt temat och genomföra varje planerad aktivitet samt dokumentera i vp:n. 

Ps. Nu är det sommar så tänk att ni är skyddade mot tbe pga de obligatoriska utevistelser inklusive skogen! Glöm inte heller solkräm och solglasögon för att skydda er mot hudcancer! Alla de kostnader betalar ni naturligtvis själva. Och sist men inte minst, ta med egen extramat för att orka genomföra en i snitt 9 timmars arbetsdag som ni sen snabbt kan kasta i er under den lagstadgade 30-minutersrasten under dagen. Lycka till!