Politiker – vad vill ni med Eskilstunas skolor?

Vad vill ni med Eskilstunas skolor? undrar Johan Anderson med flera lärare på Djurgårdsskolan.

Vad vill ni med Eskilstunas skolor? undrar Johan Anderson med flera lärare på Djurgårdsskolan.

Foto: Joachim Sorbe

Insändare2023-06-19 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker talar ofta väl om skolan. När kommunen hotas av besparingskrav framhålls att det viktigaste är att fokusera på kärnverksamheterna – skola och välfärd. När gängkriminaliteten växer talas det om skolans viktiga roll för att förebygga utanförskap och skapa trygghet. Men av någon anledning stannar engagemanget ofta där –  i ord. I handling är bilden en helt annan, inte minst när det gäller personaltäthet och lön.
Under många år har kommunens skolverksamhet varit underfinansierad. Skolornas budgetar har legat på en lägstanivå som har gjort att vi hela tiden tvingats lappa och laga och skapa egna lösningar för att få verksamheten att nå en någorlunda acceptabel nivå. Och om vi har överskridit budgeten för att skapa en dräglig tillvaro för elever och personal, har skolan drabbats av närmast osannolika sparbeting, som gjort den dagliga verksamheten ännu tuffare.
På Djurgårdsskolan har vi precis tagit oss igenom ett sådant flerårigt ”stålbad”. De elever som hade oturen att gå på skolan under dessa år fick uppleva minskat speciallärarstöd, färre lärarassistenter, minskade läromedelsbudgetar, färre vuxna i korridorer mm. Som konsekvens av detta naturligtvis mer oro och otrygghet, fler hemmasittare och sämre skolresultat.
När politiker säger en sak och gör en annan faller all trovärdighet. Kanske borde jag därför inte ha blivit förvånad när kommunen erbjöd lärarna 2,6 procents löneförhöjning, alltså hela 1,5 procentenheter under märket. Vårt fackförbund har förstås förkastat budet.
Det handlar inte bara om att vi lärare vill ha en skälig ersättning som motsvarar vår utbildning, det jobb vi lägger ner och det ansvar vi har. Lönen är dessutom den kanske viktigaste faktorn för en kommun som vill vara en attraktiv arbetsgivare - att få den befintliga lärarkåren att stanna kvar och, inte minst, att locka till sig duktiga lärare utifrån. Kommunens lönebud till lärarna är därför inte bara tondövt och verklighetsfrånvänt, utan dessutom kontraproduktivt.
Så, kära Eskilstunapolitiker, jag är uppriktigt nyfiken: vad vill ni med Eskilstunas skolor? Vi i skolvärlden förväntar oss i framtiden en helt annan inställning, med ordentliga satsningar och ett engagemang som är äkta och inte bara läpparnas bekännelse. Ni kan ju börja med att ge oss ett anständigt lönebud.

Johan Anderson med flera lärare, Djurgårdsskolan