Politiska felbeslut betalas med skattepengar

Varför ska politiska felbeslut betalas med skattebetalda pengar och ges tillbaka som bidrag? Kanske dags att sänka skatten och momsen på skatten på elen? Skriver insändarskribenten.

Varför ska politiska felbeslut betalas med skattebetalda pengar och ges tillbaka som bidrag? Kanske dags att sänka skatten och momsen på skatten på elen? Skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-12-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler elexperter säger att det elpris vi ser nu beror på politiska beslut angående nerläggningar av kärnkraftverk. Då borde dom som beslutat nerläggningen av kärnkraftverk utan att tänka framåt och bara tänka miljömål nu ta konsekvensen av felet och ta ansvar som vi vanliga arbetare alltid fått göra. Ska hälften av företagen behöva gå i konkurs innan någon slår näven i bordet?

Varför ska politiska felbeslut betalas med skattebetalda pengar och ges tillbaka som bidrag? Kanske dags att sänka skatten och momsen på skatten på elen? Vad är det för idé att dela elen på fyra områden? Ska södra landet ta mer betalt av norra delen för spannmål, socker, potatis? Trodde vi var ett land? Är det något annat land som delar in sitt land så? Varför ska vi bygga fler vindkraftverk? Hur många har vi inte nu? Vilken effekt har dom vintertid? Hur många snurrar nu när vi behöver dom som mest?

Går inte att skylla på att industrin kräver massor med el och till billigt pris mot övrig befolkning. Låt industrin själva ta stort ansvar med sol, vind och andra alternativa elverk. Kanske minikärnkraftverk? Vi betalar för mycket olika avgifter och skatter. Snart stryps vi med moms och avgifter, det ska tydligen inte löna sig att arbeta utan ta pension så snart man kan på grund av garantipensionen.

Ett annat beslut jag inte fattar är varför vi inte ska följa EU när det gäller reduktionsplikten på diesel? Trodde vi skulle vara som de flesta andra länder i EU men likadant där, stryp alla åkeriägare i Sverige och låt övriga länder köra här med rysk fuldiesel istället. Trodde nog att klimatkrisen var global inte lokal. Håller med dom som vill hjälpa länder som inte har råd att göra något åt miljön att ge dom bidrag istället för vårt land gör nog mer än de flesta andra länderna.Svenskarna börjar tröttna på att knyta näven i fickan utan snart är det nog tid att visa vårt missnöje med hur landet trasas sönder och politiker som bara käbblar på.