Politiskt samarbete för att minska brottsligheten

Insändare 25 augusti 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Nu får vi ordning på brotten” kan vi läsa på valaffischer från Moderaterna på olika platser i Eskilstuna och Strängnäs. Jag har inte träffat någon politiker från något parti som inte håller med att vi ska ha ett Sverige och Sörmland som får ordning på brotten. Men tyvärr är det lättare sagt än gjort. Vi har idag fler poliser i Sverige än tidigare och de behöver bli fler, men det räcker inte.

Lagar och straff har skärpts, och det behöver vi fortsätta göra, men det räcker inte. Vi måste också öka arbetet för att minska nyrekryteringen till gängen. Vi måste bekämpa segregationen. Jag hör poliser som ropar på bättre skolor och skolor där alla barn får nå sin fulla potential. Jag hör andra poliser som ber om fler socialsekreterare och fritidsledare.

Är det inte troligt att om det varit lätt att minska brottsligheten då hade det varit gjort? Det är tyvärr svårt och det räcker inte med några få snabba politiska beslut utan det krävs ett brett och uthålligt arbete i Sverige och Sörmland. Fler poliser – JA. Översyn av straffen - JA. Men också en bättre skola som lyckas bättre för de barn som har det tuffast. Fritidsgårdar och föreningar som når alla ungdomar – när de behöver dem som mest. Socialsekreterare som hinner arbeta med de barn, ungdomar och familjer som behöver ett större stöd för att inte bli en del av brottsstatiken – som förövare eller offer.

Kan inte ett gemensamt löfte från alla våra partier vara – ”Tillsammans ska vi se till att minska nyrekryteringen till gängen genom bra skolor, fler socialsekreterare och poliser”. Visst borde det vara möjligt? 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa