Prioritera vårdpersonal – inte kommunikatörer och strateger

Det är dags att sluta fatta fega beslut som resulterar i ytterligare försämringar i vården, skriver Monica Johansson (S) inför tisdagens regionfullmäktigesammanträde.

Det är dags att sluta fatta fega beslut som resulterar i ytterligare försämringar i vården, skriver Monica Johansson (S) inför tisdagens regionfullmäktigesammanträde.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-09-17 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Sörmland har fler administrativa medarbetare per vårdpersonal än någon annan region i Sverige. Detta trots att Vård för pengarna, som gått till val på mindre administration, nu har högsta politiska ansvar för personalfrågor. I den sjukvårdskris vi nu står i är det av högsta vikt att vårdens medarbetare värnas. Möjligheten finns. Genom politiska prioriteringar, uthållighet och mod.

700 tjänster. Så många varslades av Regionens styrande politiker (Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vård för pengarna) hösten 2023. Målet: att komma till rätta med Region Sörmlands rekorddåliga ekonomi. Trots det omfattande varslet som det senaste året oroat en stor del av Regionens medarbetare har inte ens 10 procent av dessa 700 slutat. Tvärtom har antalet medarbetare ökat med över 100 personer.

Visserligen är detta positivt i och med att andelen hyrpersonal har minskat, men det är minst sagt motsägelsefullt utifrån vad de styrande politikerna pekat ut som största åtgärd för att komma till bukt med den ekonomiska situationen. Den som är så illa att Region Sörmland fått låna så pass mycket pengar att man nu är den högst belånade regionen i Sverige och betalar nästan 200 miljoner i räntekostnader varje år.

I och med att ekonomin fortsätter gå utför har den styrande minoriteten kommit med ett nytt förslag. Man föreslår nu att genomgående minska antalet medarbetare med 2 procent inom Regionens samtliga verksamhetsområden. Ett förslag som fullmäktige i dag (17 september) ska fatta beslut om.

Den här typen av generell hyvling kan vid en första anblick framstå som rättvis och solidarisk mellan verksamhetsområden, men i praktiken slår den ojämnt. Förslaget måste vägas mot Regionens kärnuppdrag och sörmlänningarnas behov. För oss socialdemokrater är det av största vikt att sjukvården och dess medarbetare värnas, särskilt nu när vi står mitt i en sjukvårdskris. Vårdpersonalen måste prioriteras över kommunikatörer, administratörer och strateger. 

Vi socialdemokrater kommer inte att gå med på en generell hyvling. Medarbetarna i vården ska värnas så att sörmlänningar får den vård de behöver, när de behöver den. 

Vi har sedan tidigare föreslagit att den styrande minoriteten ska göra en genomlysning av medarbetare utifrån personalkategorier, för att i möjligaste mån värna vårdens medarbetare i dessa nedskärningar. Nu är det dags att ta fram den genomlysningen, prioritera och fatta de tuffa beslut som krävs. Det är dags att sluta fatta fega beslut som resulterar i ytterligare försämringar i vården.