Priset för de nya jobben i Eskilstuna blir högt

Senior Materials i Svista i Eskilstuna. Arkivbild.

Senior Materials i Svista i Eskilstuna. Arkivbild.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-07-03 06:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter genomläsning av dels Dagens arbete Industriarbetarnas tidnings artikel publicerad 27 juni med rubriken "Grön satsning i Eskilstuna – får släppa ut 900 ton förbjudet gift", samt även Aftonbladets kortare artikel "Grönt ljus för 900 ton förbjudet gift i Eskilstuna" publicerad 28 juni ställer jag mig frågan "Så, vad händer nu?".

I dessa båda artiklar konstateras att kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), brustit i upphandling av de 600 jobb som en etablering Shenzehn Senior Materials fabrik skapat. Jobben ger givetvis en ökad sysselsättningsgrad och minskad arbetslöshet för Eskilstuna, gott och väl, men priset för dessa 600 jobb blir högt, allt på bekostnad av ökande sjukdomsfall i cancer genom det skyhöga utsläppet, 900 ton per år, av metylenklorid/diklormetan i luften i Eskilstuna.

Kemikalieinspektionen ger dispens för att använda metylenklorid om inget alternativ finns. Totalt har 29 företag i Sverige fått totalt 310 ton i dispens för metylenklorid sedan 2013. Seniors dispens ligger på hisnande 2770 ton, allt enligt fakta hämtad från ovanstående artikel i Dagens Arbete.

När så Jimmy Jansson ställs inför faktum om det stora utsläppet klämmer han ur sig "Stämmer det verkligen att utsläppen är 900 ton?".

Jimmy Jansson bollar, ovetande om konsekvenserna, med liv och hälsa i potten för Eskilstunas invånare, allt för att kunna klappa sig själv på axeln till ett "väl utfört arbete" – 600 jobb till Eskilstuna.

Att nu lite försiktigt glida ut genom bakdörren och hoppas på att detta kommer att passera som "vattnet på en gås" är något som alls inte håller, då många människor riskerar att möta konsekvensen av de beslut som lett fram till rådande läge.

Fabriken är på plats, strax utanför Eskilstuna, tillverkningen är igång och med detta tillkommer då de utsläpp som alltså redan godkänts av Mark- och miljödomstolen med ett utsläpp av metylenklorid om 900 ton per år. En siffra som för övrigt lär öka i takt med tillverkningen av plastfilm till batterier fortsatt ökar även den.

Jag undrar: Vad händer nu, Jimmy? Tar allt slut här? Eller vad sker nu i denna så viktiga fråga som rör både människor och miljö i Eskilstuna med omnejd?