Privat hemtjänst behövs i Strängnäs!

Jag blev bedrövad när jag i Strengnäs Tidning, läser att ett av våra hemtjänstföretag tvingas stänga ner sin verksamhet, beroende på ”röda siffror” i räkenskaperna. Skriver Lennart Nilsson.

Jag blev bedrövad när jag i Strengnäs Tidning, läser att ett av våra hemtjänstföretag tvingas stänga ner sin verksamhet, beroende på ”röda siffror” i räkenskaperna. Skriver Lennart Nilsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-02-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blev bedrövad när jag i Strengnäs Tidning, den 1/2 läser att ett av våra hemtjänstföretag tvingas stänga ner sin verksamhet, beroende på ”röda siffror” i räkenskaperna, vilket tydligen är tillräckligt för att Inspektionen för vård och omsorg, IVO inte ska bevilja tillstånd för verksamheten.

Det känns dystert eftersom de privata hemtjänstföretagen har en mycket viktig funktion i vår kommun och är värda all uppmuntran. Förutom att dom driver en bra verksamhet med nöjda kunder/brukare, så tvingas dom göra det till en lägre kostnad än den kommunala hemtjänsten, inom ekonomiska ramar som beslutas av Socialnämnden.

Den kommunala hemtjänsten redovisar ständiga personalproblem och dras med jämförelsevis mycket höga kostnader och därmed ständiga budgetöverskridanden. 

De senaste sju åren har man redovisat ett genomsnittligt negativt utfall om -12 miljoner/år. Där kan man prata om ”röda siffror”, men här fylls det på med skattepengar.

Det borde vara läge för den politiska ledningen att här be om hjälp när den kommunala hemtjänsten inte lyckas. Varför inte uppmuntra och stödja tillväxt inom den privata hemtjänsten och dra ner på den kommunala i motsvarande grad? 

Socialnämndens ordförande (S) visar dock inget intresse av att stödja de privata hemtjänstföretagen, vilket hon borde göra eftersom hon vet att de gör ett bra jobb till lägre kostnad än den kommunala hemtjänsten. Som politiskt ansvarig för all hemtjänst inom kommunen borde hon tänka på alla berörda i sammanhanget – brukare – personal – och övriga skattebetalare.