Progressiva skatter motverkar lusten till en klassresa

Progressiva skatter är ett trubbigt verktyg för att uppnå jämlikhet, skriver Bo Bergman.

Progressiva skatter är ett trubbigt verktyg för att uppnå jämlikhet, skriver Bo Bergman.

Foto: Martina Holmberg (TT)

Insändare2024-09-16 11:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rolf Waltersson skrev nyligen på insändarplats om regeringens aviserade skattesänkningar under rubriken "Regeringen trollar med siffrorna för att luras". På grund av det rådande skattepolitiska debattklimatet i Sverige, där vänsterns narrativ om inkomstskatterna är nästan allenarådande, är det lätt att falla för frestelsen att ge en förskönande bild av skattesänkningarna och det verkar regeringen ha gjort.

Det finns emellertid andra sätt att manipulera opinionen. Vänsterns strategi är att förorda progressiva skatter och på så sätt uppnå jämlikhet. Så länge vanliga löntagare i Sverige betalar mycket skatt i jämförelse med löntagare i många andra länder så är det helt okej, så länge det finns folk i högre inkomstskikt som betalar procentuellt ännu mer i skatt.

Vad som är intressant för folk inom varje inkomstskikt är vad som blir kvar efter skatt. Om folk i de högre inkomstskikten får behålla lika mycket efter skatt men med en lägre bruttolön så är mellanskillnaden något som kan komma folk med lägre inkomster till del. För höga marginalskatter är dessutom kontraproduktiva.

När värnskatten avskaffades så steg skatteintäkterna. Något som borde få många på vänsterkanten att hamna i målkonflikt med sig själva. Progressiva skatter är med andra ord ett trubbigt verktyg för att uppnå jämlikhet. Dessutom motverkar det folks lust att göra en klassresa.