Psykopatiska män finns över hela världen

Jag vill med det säga att fenomenet kvinnomisshandel inte bara är kulturellt betingad, apropå dagens fokus på så kallad importerat utbrett kvinnovåld. Skriver Tommy Persson i Barva.

Jag vill med det säga att fenomenet kvinnomisshandel inte bara är kulturellt betingad, apropå dagens fokus på så kallad importerat utbrett kvinnovåld. Skriver Tommy Persson i Barva.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-05-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var med i mansgruppen mot kvinnovåld, som hette "Män för kvinnofrid" här i Eskilstuna för cirka 15 år sedan. 

Jag fann då att dessa våldsverkande män uppvisade en mycket likartad närmast psykopatiskt personlighet. Jag vill med det säga att fenomenet kvinnomisshandel inte bara är kulturellt betingad, apropå dagens fokus på så kallad importerat utbrett kvinnovåld.

Vill utveckla vad jag menar med "psykopatisk personlighet".

Typiskt för dessa våldsverkare är deras omåttliga uppvaktning av kvinnan initialt, det finns inga gränser för deras bedårande, de ger max kärlek, blommor, presenter osv. 

För att sedan gå mot det motsatta, till begränsningar, kontroll, förnedring, underkastelse ja till våld och kanske ytterst mord. 

Alltså, ge och göra allt att få någon att tillhöra och sedan ge och göra alltför att inte mista!

Beteendet finns worldwide, ja även i upplysta läder finns dessa individer. 

Att det inte är lika frekvent i moderna västländer beror på kvinnans starka ställning helt enkelt. 

Hedersproblematiken har också kontroll som orsak men skiljer sig mot det psykopatiska beteendet tror jag, där begränsningar och kontroll sker på gruppnivå.

Religiösa sekter uppvisar liknande kontrollbeteenden, ja bara att tillhöra olika grupper, triggar igång liknande beteenden.

Det är förmodligen djuret i människan som styr våra beteenden, jag menar att dessa beteenden måste evolutionärt haft något överlevnadsvärde i primitiv historisk tid, både individuellt och på gruppnivå.

Läs mer om