RÀtt att ge bönderna bidrag?

Att ett företag mÄste buffra nÀr det Àr bra tider, för att jÀmna ut de dÄliga, borde gÀlla alla, tycker signaturen "rÀttvisa bidrag".

Att ett företag mÄste buffra nÀr det Àr bra tider, för att jÀmna ut de dÄliga, borde gÀlla alla, tycker signaturen "rÀttvisa bidrag".

Foto: Åserud, Lise

InsÀndare2022-02-11 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jaha, dÄ var det dags igen, lantbrukarna vill ha bidrag för höga elpriser och drivmedel och nÄgra partier hakar pÄ. FÄr lantbrukarna fortfarande subventionerat dieselpris? Höga elpriser och drivmedelspriser drabbar vÀl dom flesta branscherna. Lantbruket har vÀl redan bidrag framförallt frÄn EU och jag undrar hur dom klarade sig innan vi gick med i EU? Var bidragen frÄn staten lika stora som frÄn EU?

2018 var ett dÄligt Är och bidrag frÄn staten erhölls. 2019 var ett bra Är med 30 procent bÀttre skördar. NÀr det Àr överskott, vart tar det vÀgen, i egen ficka eller betalas det tillbaka nÄgot till skattebetalarna?

Ett företag som lever pĂ„ att sĂ€lja vinterprodukter, skidor, klĂ€der, och sĂ„ vidare – fĂ„r dom bidrag nĂ€r det Ă€r varma vintrar? Att ett företag mĂ„ste buffra nĂ€r det Ă€r bra tider, för att jĂ€mna ut de dĂ„liga, borde gĂ€lla alla.

Som privatperson mÄste man klara en rÀnta flera gÄnger högre Àn den aktuella nÀr man vill lÄna till boende. Det Àr sjÀlvklart viktigt med ett levande jordbruk, men man mÄste kanske göra som industrin försöker, hitta nya vÀgar och effektivisera sig. Undrar samtidigt hur dom ska klara övergÄngen till elektrifieringen av sina maskiner?