Rätt att ge bönderna bidrag?

Insändare 11 februari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jaha, då var det dags igen, lantbrukarna vill ha bidrag för höga elpriser och drivmedel och några partier hakar på. Får lantbrukarna fortfarande subventionerat dieselpris? Höga elpriser och drivmedelspriser drabbar väl dom flesta branscherna. Lantbruket har väl redan bidrag framförallt från EU och jag undrar hur dom klarade sig innan vi gick med i EU? Var bidragen från staten lika stora som från EU?

2018 var ett dåligt år och bidrag från staten erhölls. 2019 var ett bra år med 30 procent bättre skördar. När det är överskott, vart tar det vägen, i egen ficka eller betalas det tillbaka något till skattebetalarna?

Ett företag som lever på att sälja vinterprodukter, skidor, kläder, och så vidare – får dom bidrag när det är varma vintrar? Att ett företag måste buffra när det är bra tider, för att jämna ut de dåliga, borde gälla alla.

Som privatperson måste man klara en ränta flera gånger högre än den aktuella när man vill låna till boende. Det är självklart viktigt med ett levande jordbruk, men man måste kanske göra som industrin försöker, hitta nya vägar och effektivisera sig. Undrar samtidigt hur dom ska klara övergången till elektrifieringen av sina maskiner?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa