Rebellmammorna bjuder in Ulf Kristersson till AW

Rebellmammorna i Strängnäs bildades i våras och vill nu bjuda in statsministern till en AW.

Rebellmammorna i Strängnäs bildades i våras och vill nu bjuda in statsministern till en AW.

Foto: Malin Holmquist

Insändare2023-11-01 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Kristersson har sagt om klimataktivister att ”De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken”. Därför har vi, några bekymrade mammor i Strängnäs, skickat en inbjudan till ett sådant konstruktivt samtal på statsministerns hemort.

Jag heter Malin Holmquist och har nyligen gått med i en fredlig klimatrörelse som heter Rebellmammorna. Hur kommer det sig att jag har blivit en s.k. ”aktivist”? Jo, för att jag är en mamma som känner en sådan stark oro, frustration och sorg över det som håller på att hända på vår planet att jag tappade hoppet. För sanningen är att jag som individ inte kan lösa denna globala kris. Vi måste göra det tillsammans!

Jag är en Rebellmamma för jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde allt jag kunde när det fanns en chans. Och det är NU som är vår chans.

Men problemet är att vi har en regering som inte håller med om detta. Istället driver de en politik som går emot klimatvetenskapen och kommer att öka våra utsläpp. Och ännu värre har vi en statsminister som aktivt nedmonterar yttrande- och demonstrationsfriheten i vårt land och därmed skapar ett akut hot mot vår demokrati.

På en AW, som statsministern bjudit in till i Malmö, gav en Rebellmamma uttryck för sin oro genom att ställa en saklig fråga och sjunga en sång. Därefter fördes hon ut av vakter. Denna mamma och några ungdomar som hade ropat ut frågor utan att få ordet beskrev Ulf Kristersson som ”ilskna aktivister som bara ville förstöra mötet” och ”totalitära krafter”.

Han fortsatte med att hävda att ”De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken.” Detta är väldigt märkligt eftersom han och klimat- och miljöministern Romina Pourmokthari aktivt undviker dialoger med klimat- och miljörörelsen.

Men vi Rebellmammor vill absolut inte att Ulf Kristersson känner att vi förhindrar dessa konstruktiva samtal om klimatpolitiken. Så vi vill härmed bjuda in vår statsminister till en AW här i Strängnäs.

Vi kan inte lova att det inte kommer förekomma en och annan sång, men ser fram emot att ta en öl och snacka. Men mest behöver vi se att vi har en ledare som faktiskt tar vår oro som mammor på allvar och vågar diskutera klimatpolitik utifrån vad forskarna säger behövs. Vi måste göra allt vi kan för att se till att våra barn får ärva en levande och rättvis planet.