Region Sörmland är mer än bara sjukvård

"Öppna fönstren i sommar", uppmanar Joacim Wäppling (KD). På bilderna syns folkhögskolan i Eskilstuna och Nynäs slott.

"Öppna fönstren i sommar", uppmanar Joacim Wäppling (KD). På bilderna syns folkhögskolan i Eskilstuna och Nynäs slott.

Foto: Rebecka Jonsson, Jens Alvin, Pressbild (montage)

Insändare2024-06-09 20:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag gick runt mitt hus häromdagen och såg att mina fönster inte var i så bra skick. Som kulturpolitiker fick jag då en bild framför mig. 

Jag står i garaget och renoverar fönster. Jag tänker mig att själva trävirket, som håller glaset, är regionen. Trävirket är ofta helt och kan renoveras med lite färg. Fönsterglasen är invånarna och kittet som håller allt på plats och får det tätt mellan trä och glas är kulturen. Utan kitt (kultur) blir vårt samhälle och fönster ganska ohållbart. Vart fjärde år så ser invånarna över fönstren och ibland behöver de renoveras med nytt kitt och ny politisk inriktning.

Som tjänstgörande ordförande för Nämnden för Kultur, Utbildning och Friluftsverksamhet kan jag konstatera att vi har ett fantastiskt museum i Nyköping som är värt ett besök i sommar. 

Hela området kring Nynäs slott är en sommarpärla med trädgård, utställningen Barnen på Nynäs, vandringsleder och badplatser. Själva slottet är en sevärdhet och upplevelse för både gammal och ung.

Regionen har många strängar på sin lyra. Åsa folkhögskola har sin dansutbildning, som är mer känd i övriga Europa än i Sörmland. Eskilstuna folkhögskola har sin konstinriktning. Öknaskolan, vårt lantbruksgymnasium i Tystberga, är en del av Sörmlands Naturbruk där även Nynäs ingår. Och vi har Scenkonst Sörmland, med mycket musik, dans, teater och film. 

Regionen är så mycket mer än bara sjukvård. Så öppna fönstren i sommar och ta emot kulturen som regionen erbjuder!