Regionen skyller alltid på motparten

Insändare 29 mars 2021 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionen med Monica Johansson i spetsen hamnar allt som oftast i diskussion med sina avtalspartner, vilket tyder på dåliga upphandlingar och brist på kompetens inom regionen.

Några exempel: -Laga all mat i Nyköping och distribuera till de andra sjukhusen i Eskilstuna och Katrineholm. Kanske ingen regelrätt upphandling, men vansinnigt förslag som inte tar tillräcklig hänsyn till personal, matkvalitet och miljö.

- Färdtjänstupphandling med bolag som inte har trafiktillstånd. Man behövde bara titta på deras eländiga bussar med låglöneprofil för att förstå att service till brukare och kvalitet inte var högst prioriterat.

 -Uppsägning av avtal med Optalmica som bland annat inneburit snabb hjälp med gråstarrsoperationer. Där var kvalitén hög, men kanske dyr. Behöver man hjälp från andra företag måste regionen vara mer långsiktig.

-Nu senast Mälartågsavtalet där kvalitén också är hög, men man kan inte förvänta sig att andra företag (SJ) ska ta nuvarande förluster. När det vänder och går med vinst vill säkert regionen ha del av det. Mer långsiktighet krävs här också i upphandlingen.

-Man bävar också för att regionen startat tre stora sjukhusombyggnader samtidigt, men de har kanske bättre kompetens inom byggnation.

Ämnen du kan följa