Restaurangens rep sätter stopp på trottoaren

Repet utanför Vinäger på Drottninggatan riskerar att hindra framfarten för synnedsatta och rullstolsburna, menar insändarskribenten.

Repet utanför Vinäger på Drottninggatan riskerar att hindra framfarten för synnedsatta och rullstolsburna, menar insändarskribenten.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-02-09 21:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är flera som undrar om någon verkligen gett tillstånd till restaurang Vinäger på Drottninggatan i Eskilstuna att ha ett rep som sträcker sig från entrédörren rakt ut på trottoaren för att sen avslutas med en trottoarpratare. Det blir ett hinder för alla som kommer och går på trottoaren även om den gjorts bredare. 

Repet är minst sagt hindrande, kommer det en person med nedsatt syn har den inte en chans att registrera repet utan den kommer att snubbla och troligen ramla. Det mest naturliga för en synskadad person tänker jag mig vara att gå nära en vägg och utgå ifrån den och bara ha en sida där övriga gångtrafikanter rör sig. Är det då plötsligt ett rep precis där man går är olyckan ett faktum. Även för en person som tar sig fram med hjälp av rollator eller rullstol är det svårt att ta sig förbi, speciellt om det är mycket folk i rörelse. 

Trottoarprataren som står mitt på trottoaren är vi även många fullt seende personer utan några som helst rörelsehinder som snubblat över när det är många som ska ta sig förbi. Hur det är att ta sig förbi med någon typ av rörelsehinder kan man ju bara gissa.

Det är mycket tal om alla elsparkcyklar som slängs här och där och vad gäller dem så får de inte parkeras så att de blockerar gångbanan. Snubblar någon över en sparkcykel och skadar sig är de svårt att veta vem som parkerat den, men i det här fallet när det är en restaurang som varje dag ställer ut ett hindrande rep borde det inte vara några svårigheter att göra något åt problemet.

Karta: VINÄGER by Plaza