Rösta S för en aktiv energi- och klimatpolitik

9 juni är det val till Europaparlamentet.

9 juni är det val till Europaparlamentet.

Foto: Fredrik Persson (TT)

Insändare2024-05-27 11:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den valrörelse som vi står inför kommer att bli av mycket stor betydelse för vårt land och för att skapa den parlamentariska grunden för att driva en aktiv energi- och klimatpolitik i EU. Det är därför viktigt att vi får så många som möjligt att gå till valurnorna och rösta på Socialdemokraterna i valet den 9 juni!

Sverige har en lång tradition av samarbete när det gäller energi- och klimatfrågor, liksom även frågor om hållbar utveckling. För energi och klimat har det också skett ett omfattande samarbete i bland annat Nordiska ministerrådets regi. 

Sverige har nära följt arbetet och samarbetat i EU, först som associerad medlem. Genom medlemskapet i EU 1995 blev vi fullt ut integrerade i den europeiska gemenskapen. Samarbetet har överlag varit mycket framgångsrikt på dessa områden och Sverige har på klimatområdet setts som ett ledande land i EU.

Sverige har också varit framgångsrika på andra sätt. Ledande forskare som Bert Bolin, var en av grundarna av IPCC som är ett klimatforskningsorgan inom FN. Vi har också varit också varit framgångsrika när det gäller att ersätta fossila bränslen med biobränslen. 

I samband med det energipolitiska beslutet år 1991 tog Ingvar Carlsson initiativ till att lägga grunden för hanteringen av utsläppen av klimatpåverkande gaser i Sverige kopplat till övriga Europa. 

På energiområdet har en ökad sammanbindning av elnäten lett till att vi har kunnat utnyttja vårt energisystem mer effektivt. Redan tidigt sågs ett samarbete mellan till exempel Sverige och Danmark som mycket effektivt – då Sverige kunde exportera el söderut till Danmark under sommarmånaderna. Sedan kunde el importeras till Sverige under de kalla vintermånaderna då el producerades samtidigt med värme i större kraftvärmeverk i Danmark. Det visar att skillnaderna i våra nordiska länders energisystem kan vara av stor nytta för att skapa ett tryggt energisystem. Vidgar man samarbetet till övriga Europa kan man ytterligare öka samverkansfördelarna i elnätet.  

Med hänsyn till nya utmaningar, inte minst kriget mellan Ryssland och Ukraina, har samarbetet inom EU varit av stor betydelse för Sverige, vilket även givits en annan dimension genom Sveriges medlemskap i Nato. I dag sker en betydande förstärkning av Sveriges försvar som leder till att vi nu i likhet med andra världskriget åter planerar för krig eller en krigssituation. Då är EU-samarbetet ett mycket viktigt komplement till samarbetet i Nato. 

Samtidigt kan man se att klimatsamarbetet har kommit att utsättas för påfrestningar genom att EU vill sätta begränsningar på vår användning av biobränslen. Orsaken till dessa slitningar är bland annat att förutsättningarna för skogsbruket ser helt annorlunda ut i Central- och Sydeuropa jämfört med Sverige och andra länder i norra Europa. Även på andra områden har skillnaderna mellan våra länder i norr kommit att utsättas för utmaningar som dock i många fall har kunnat lösas genom förhandlingar. 

Samarbetet inom EU har överlag kommit att tillföra Sverige mycket gott och vi har också en stark roll i samarbetet i EU. Ett betydande bakslag utgör dock att Tidöpartierna dragit Sverige ut ur viktiga delar av det Europeiska klimatsamarbetet vilket lett till ökade klimatutsläpp. Så mycket värre är samtidigt att man ersatt detta med att tillsätta nya utredningar och inte med andra alternativa konkreta åtgärder.  

Den besvärliga situationen leder därför till en samling kring en aktiv energi- och klimatpolitik varför min uppmaning till alla är att utnyttja sin rösträtt och att lägga sin röst på Socialdemokraterna för en aktiv energi- och klimatpolitik i Europa!