Ryssland är inte kommunistiskt

Om forna Sovjetunionen över huvud taget kan kallas för äkta kommunistiskt, så föll den kommunismen då Sovjetimperiet brakade samman 1991, skriver signaturen "Realist utan skygglappar".
Bilden: Vasilijkatedralen på Röda torget i Moskva.

Om forna Sovjetunionen över huvud taget kan kallas för äkta kommunistiskt, så föll den kommunismen då Sovjetimperiet brakade samman 1991, skriver signaturen "Realist utan skygglappar". Bilden: Vasilijkatedralen på Röda torget i Moskva.

Foto: Dan Hansson

Insändare2022-03-17 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändaren "Ryssland visar sanningen" med signaturen "Realist" 15 mars. 

Undrar varifrån Realist har fått att Ryssland är kommunistiskt. Om forna Sovjetunionen över huvud taget kan kallas för äkta kommunistiskt, så föll den kommunismen då Sovjetimperiet brakade samman 1991.

Dagens Ryssland kan snarare betecknas som nån slags blandning av statskapitalism och privatkapitalism som ger fritt fram för privatpersoner att köpa upp statliga företag, och därmed berika sig på de ryska medborgarnas gemensamma egendom.

Vi ser hur ryska oligarker blivit mångmiljardärer genom den nya politiken. Oligarker som ofta är sammanflätade med Putin och hans inre maktkrets.

Putin kan beskrivas som en despotisk, nationalistisk envåldshärskare och revanschist som har drömmar om att återupprätta ett fallet imperium.

Ordet kommunism har samma ursprung som ordet kommun, som är latinets communis, och betyder gemensam. Är även besläktat med beteckningen ”arbetarekommun”. Det handlar alltså om gemensamhet, gemenskap och gemensamt ägande.

Sedan kan man tolka skrifterna ungefär som f-n läser bibeln. Och det har många gjort genom tiderna. Oligarki kommer från grekiskans oligos (”få”) och archo (”härska”).