S-metoder mot gängen påminner om Stasi

Socialdemokraternas förslag om avlyssning, kameror, infiltrering och tipspengar för att komma tillrätta med ungdomsbrottsligheten för tankarna till Stasi, menar insändarskribenten.

Socialdemokraternas förslag om avlyssning, kameror, infiltrering och tipspengar för att komma tillrätta med ungdomsbrottsligheten för tankarna till Stasi, menar insändarskribenten.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-02-01 06:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna-Kuriren skriver den 26 januari åter om gängkriminalitet och självklart känner alla som läser förtvivlan och upprördhet.

I artikeln talar Socialdemokraterna i Eskilstuna om ”avlyssning på skolor och i andra miljöer, kameror, infiltrering och tipspengar”. Det för obevekligt tankarna till Stasi som i det gamla Östtyskland drev just dessa metoder till fulländning. Det är därför ett oväntat utspel från just socialdemokratin i stan att önska sig angiverisystem och hemlig övervakning i ett krig mot gangsterbarnen. Eventuella problem med grundläggande rättsprinciper i en demokrati får andra bedöma men det ligger i farans riktning att förslagen kan ifrågasättas. Det går att förstå en desperation i kampen mot gängkriget men det är mycket allvarligt om detta tillåts grumla omdömet. 

Socialdemokrater har hörts säga att förskolan är den plats där barn på glid skall hittas, stöttas och hjälpas. Att spendera pengarna där är mycket billigare än att hantera tonåringar och det låter klokt. Men i förskolan är det idag en helig dygd i att vid varje möjlighet slimma verksamheten. Det finns kanske, men ovisst, en koppling här till utfallet för gängkriminalitet över tid i stan, men det är inte det som är poängen. Vi ser en nytänkande socialdemokrati. 

Artikeln avslutas med ”oerhört integritetskränkande att betala 12 000 kronor för en hyresrätt i Årby där man inte vågar släppa ut ungarna.” Den nya socialdemokratins uppfattning om integritet. Förr skulle man talat om orimligt höga hyror och ocker på den som inte äger sitt boende. Men det var förr – var blev ni av ljuva drömmar... Socialdemokratin är inte vad den en gång var.