S politiska kontroll underminerar valfriheten

Regeringens förslag kommer att förlänga vårdköerna, menar lokala liberaler.

Regeringens förslag kommer att förlänga vårdköerna, menar lokala liberaler.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Insändare2022-07-20 20:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna har som paroll i valrörelsen ”att återta den demokratiska kontrollen över välfärden”.

Regeringen har lagt fram ett förslag om begränsningar i privata sjukförsäkringar i syfte att stoppa patienters möjlighet att söka vård utanför den offentliga sjukvården. Dessa patienter kommer då att förlänga den redan nu helt oacceptabla kösituationen som råder i Region Sörmland. Till nytta för vem?

Sveriges hälso- och sjukvårdsminister Lena Hallengren vill att vården ska vara valets huvudfråga. Det vill vi också. 

Arbetsvillkor och arbetsmiljö för personalen är den absolut avgörande frågan för att lösa problemet.

Det är ingen hemlighet att personalen går till bemanningsföretag där man får bättre betalt för sitt uppdrag. Samtidigt säger socialdemokraterna i Region Sörmland nej till den löneförhöjning som vi liberaler har föreslagit för att i möjligaste mån få våra sjuksköterskor att stanna kvar i regionen.

Socialdemokraterna vill så långt som möjligt förhindra privata aktörer att etablera sig då man anser att det leder till ojämlikhet. Man vill lösa detta genom ”att återta den demokratiska kontrollen över välfärden” så att alla får vänta lika länge.

Det medför också att personalen inte får någon annan arbetsgivare att välja mellan. All vårdpersonal ska tydligen vara anställd i den offentliga vården och därmed är den socialdemokratiska kontrollen uppnådd.

Alla beslut som är reglerade via upphandlingar är fattade i god demokratisk ordning, men det ger tydligen inte tillräcklig stor makt åt socialdemokratiska makthavare.

Helt uppenbart vill man ha politisk kontroll över all offentlig verksamhet, vilket underminerar medborgarnas valfrihet, vilket strider mot våra liberala värderingar.