S: Vill förbjuda vinstuttag i skolan

Insändare 5 september 2022 21:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kartläggning gjord av SVT visade att de fyra största skolkoncernerna tjänat 1,3 miljarder kronor bara det senaste året. Det motsvarar cirka 2 200 lärare i grundskolan, lärare som hade behövts i svensk skola. Summan uppgår till 4,6 miljarder på fem år vilket innebär många fler kollegor och lärare. Det är pengarna som borde gå till skolböcker och personal, men som försvinner iväg till skatteparadis. Moderaterna och högerpartierna runtom i landet ser till att vinstjakten fortsätter. 

När den socialdemokratiska regeringen har lagt fram förslag för att stoppa vinsterna i välfärden röstar Moderaterna och högerpartierna för fortsatta vinstuttag från vår gemensamma välfärd. Så sent som i juni röstade bland annat (M) ner ett förslag om att göra om skolpengen så att den slutar överkompensera friskolor för ansvar de inte har. Därmed fortsätter guldregnet över skolkoncernerna samtidigt som kommuner dräneras på resurser. 

I Strängnäs kommun får vi ofta höra att vi inte har vinstdrivande aktörer och att det är stiftelser som är huvudmän. Men ändå ser vi en betydande segregation inom skolväsendet. Segregationen yttrar sig i att det skiljer sig avsevärt i elevernas måluppfyllelse inom de skolor där kommunen är huvudman, men framför allt mellan olika huvudmän. Förslaget om att sluta överkompensera friskolorna skulle göra stor skillnad lokalt. Det skulle innebär att skolor där kommunen är huvudman skulle få de pengar som behövs för att ge det stöd som eleverna behöver och skapa bra förutsättningar för lärare att ge bra undervisning. 

Oavsett stiftelser eller företag så ser vi hur den nuvarande utbildningssystemet med kösystem, orättvisa resursfördelning och skillnader i ansvar skapar segregation som drabbar våra barn. Vi socialdemokrater vill att svensk skola ska fokusera på att ge våra barn och unga en bra utbildning. Inget annat. Därför vill vi förbjuda vinstuttagen i skolan. Det finns inga skäl till att Sverige som enda land i världen ska tillåta vinstuttag i den offentligt finansierade skolan.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Gamla Thomasgymnasiet kan bli skola eller kulturcentrum – kommundirektören: "Vill inte kommentera innan kommunstyrelsen"

Gamla Thomasgymnasiet kan bli skola eller kulturcentrum – kommundirektören: "Vill inte kommentera innan kommunstyrelsen"

De två partierna ska styra Strängnäs – Jacob Högfeldt (M): "Har inte förhandlat med andra"

De två partierna ska styra Strängnäs – Jacob Högfeldt (M): "Har inte förhandlat med andra"

Insändare: SD: Öppna för samtal med samtliga partier

SD: Öppna för samtal med samtliga partier

Insändare: Dags att ta nästa steg i utvecklingen av skolsystemet

Dags att ta nästa steg i utvecklingen av skolsystemet

Insändare: Kommunalt trygghetsboende behöver vara biståndsbedömt

Kommunalt trygghetsboende behöver vara biståndsbedömt
Visa fler