Så kan covidskyddet på Multeum bli bättre

Många av oss mår bra av att vistas på bibliotek, botanisera bland gamla favoriter och nyheter och sitta bekvämt när vi läser tidningar och tidskrifter, skriver Gunnar Lundström. Mannen på bilden är inte insändarskribenten.

Många av oss mår bra av att vistas på bibliotek, botanisera bland gamla favoriter och nyheter och sitta bekvämt när vi läser tidningar och tidskrifter, skriver Gunnar Lundström. Mannen på bilden är inte insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2021-03-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Multeum har åter öppnat dörrarna och medborgarna är glada över att på nytt kunna utnyttja bibliotekets tjänster. 

Ansvariga beslutsfattare har tagit rygg på Systembolaget och riktar nu i vällovlig ambition att minska risken för smittspridning följande anmodan till biblioteks-besökarna:

Lämna 
Låna 
Gå 
Gör dina ärenden så fort som möjligt.
Stanna inte inne på biblioteket längre än nödvändigt.
Tack för din hänsyn!

Om besökaren ska följa denna anmodan; är det då meningsfullt att öppna biblioteket på nytt? Att lämna och låna kunde vi ju göra när biblioteket var stängt. I vilken omfattning får besökaren läsa tidningar och tidskrifter?

Enligt Folkhälsomyndighetens nya förslag sätts det maximala antalet besökare i museer och konsthallar till en besökare på minst 10 kvadratmeter. Förslaget, som borde kunna tillämpas även för bibliotek, ser ut att ha koppling till regeln att vi ska hålla ett avstånd av två meter mellan varandra.  Kvadratytan på en cirkel med en radie på 2 meter är 12,46 kvadratmeter (2 x 2 x 3,14). 

Som 70-plussare tillämpar jag en ”tremetersregel” i alla mina göranden och låtanden. Den regeln ger mig en egen covidsäker yta på hela 28,26 kvadratmeter (3 x 3 x 3,14). 

Besökarna på biblioteket är avsevärt färre än på Systembolaget. Törsten efter kultur är tyvärr avsevärt mindre än törsten efter alkohol. Jag har därför inte haft några problem att tillämpa tremetersregeln på biblioteket. Med ett undantag; av de två läsfåtöljer som i nåder nu erbjuds besökarna är den ena av någon obegriplig anledning placerad i omedelbar anslutning till dagstidningarna. Om fåtöljen är upptagen (vilket den nästan alltid är) måste jag bryta mot tremetersregeln för att nå SvD. För att nå DN måste jag bryta mot tvåmetersregeln. 

Jag tror på att många av oss mår bra av att vistas på bibliotek, botanisera bland gamla favoriter och nyheter och sitta bekvämt när vi läser tidningar och tidskrifter. 

Så länge antalet bibliotekskunder inte är flera än att det går att tillämpa en tremetersregel bör miljön kunna betecknas som coronasäker. De tre läsfåtöljer som tidigare stod längs norra glasväggen då kan ställas dit igen. Kunderna kan stanna kvar så länge de vill. 

Serveringen på Multeum, BuddhaBowlCafé, bjuder stolt in sina gäster till 8 bord på 140 kvadratmeter. Eftersom serveringen ligger i omedelbar anslutning till biblioteket har jag svårt att förstå den andfådda anmodan som bibliotekskunderna möts av. 

Såvitt jag förstår är antalet gäster vid BuddhaBowlCafé inte fler än att det borde räcka med 6 bord. Om två bord tas bort bör tre (kanske fyra) covidsäkra läsfåtöljer rymmas längs östra väggen.