Så kan du hemmafixa smartare i sommar

Martin Freland, Cramo AB, tipsar om hur du kan hemmafixa smartare i sommar.

Martin Freland, Cramo AB, tipsar om hur du kan hemmafixa smartare i sommar.

Foto: Janerik Henriksson (TT)/Pressbild

Insändare2024-06-22 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under semestern är det många som passar på att fixa och dona med hus och trädgård. Bara i Sörmland finns det nästan 60 000 småhusägare som kanske planerar att bygga altan, måla om fasaden eller lägga ny trall på uteplatsen. Säsongen gör att butiker försöker locka händiga hemmafixare att slå till på ytterligare ett ”bra-att-ha-verktyg”.

Samtidigt vet vi att många av de verktyg som i stunden kanske känns nödvändiga snart kommer att samla damm på en hylla i garaget eller förrådet. Faktum är att den genomsnittliga borrmaskinen inte används mer än 18 minuter under sin livslängd. Och eftersom produktionen av en vanlig borrmaskin ger upphov till hela 51 kilo avfall lämnar den ett stort avtryck på miljö och klimat. Det är inte hållbart för något som mest blir stående. 

Dessutom innebär många renoveringsprojekt att vi river ut och slänger material till förmån för att köpa nytt. I snitt gör sig sörmlänningarna av med 178 kilo grovavfall per person och år. Det kan handla om gamla möbler eller överblivet byggmaterial, resurser som många gånger skulle kunna återanvändas.

Enligt FN beror nästan hälften av världens klimatutsläpp på att vi utvinner nya råvaror till alla prylar vi behöver. För att bli mer hållbara behöver vi minska vår konsumtion och ta tillvara de resurser vi redan har. I en tid när många hushåll kämpar med ökande kostnader är det dessutom extra viktigt att tänka förnuftigt kring utgifterna.

Genom att planera smart och göra kloka val kan hemmafixande sörmlänningar göra både miljön och plånboken en tjänst. Här är tre enkla tips:

  • Hyr eller låna verktyg. Genom att hyra den utrustning du behöver, eller låna verktyg av vänner och grannar, kan du både bidra till minskade klimatutsläpp och få pengar över till annat.
  • Återanvänd material. I många renoveringsprojekt går fullt fungerande material till spillo helt i onödan. Sök på nätet efter information om hur du kan återanvända material när du renoverar eller be om råd i din bygghandel.
  • Sortera avfallet. Oavsett hur mycket man återanvänder resulterar hemmafixet oftast i någon typ av avfall. Det kan handla om trasig elektronik, färgslattar eller byggskräp som inte kan återbrukas. Genom att ta med avfallet till återvinningscentralen ser du till att farliga ämnen inte hamnar i naturen och att värdefulla råvaror återvinns.

Vi vet att många vill ta hänsyn till både miljö och plånbok när de renoverar hemma. Genom att tänka till ett extra varv under förberedelserna kan fler sörmlänningar njuta av ett hållbart hemmafixande i sommar.