Fem idéer för att rädda centrumhandeln

Åtgärder behövs för att få en levande handel i centrum, menar signaturen Infödd Eskilstunabo.

Åtgärder behövs för att få en levande handel i centrum, menar signaturen Infödd Eskilstunabo.

Foto: Siri Flovin

Insändare2024-08-11 19:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Syftet med denna insändare är att få fram så många förslag som möjligt för åtgärder som kan hjälpa till att få ett levande handelscentrum. Inte bara krogar och arrangemang på Fristadstorget.

Jag kommer här med 5 stycken mer eller mindre realistiska idéer.

1. Tak över Kungsgatan. Från Fristadstorget till Drottninggatan, samt mellan Fristadstorget och Kyrkogatan. Taket skall vara typ pergolatak med glesa ribbor. Taket skall inte vara över hela bredden av gatan. Takbredden bör kanske vara något mer än gångstråket i mitten av gatan. Servicefordon m.m. måste kunna köra på gatan.

2. Musik i rummet under taken så att det känns köpinbjudande.

3. Gratis bilparkering på centrumnära parkeringar, kanske mellan 9.00 och 19.00. Samråd mellan parkeringsfirmor, fastighetsägare och kommunen måste förmodligen till angående ekonomi m.m. 

4. Lekplats för barn. Kanske vid Domustorget.

5. Det går kanske att bygga bostäder och kontor i tomma affärslokaler så att det inte ser så dött ut.

Om många idéer, orealistiska eller realistiska, kommer fram, så kan man förmodligen plocka ut russinen ur en hel del av dessa.

Förutom att så många Eskilstunabor som möjligt tar fram förslag, så har jag en radikal tanke. Alla politiker och övriga tjänstemän i Stadshuset lämnar in minst 1 idé var. Det borde bli ganska många idéer som man kan ta ut bra saker ur. Förslagen lämnas in till kommunfullmäktige.

Destination Eskilstuna skall vara Eskilstunas samlande kraft för att positionera Eskilstuna som en attraktiv ort. Kan man kanske utlysa en idétävling om hur centrumhandeln kan utvecklas. Exempelvis arkitektbyråer kan vara en tänkt grupp som brukar ha bra idéer som man kan vända sig till.

Vad kan en lokaltidning som Eskilstuna-Kuriren hjälpa till med för att uppmuntra till att förslag kommer fram? Kanske ordna till en brevlåda där man kan lämna in idéer som sedan vidareförmedlas till kommunfullmäktige.