Säg som det verkligen är för att stoppa gängen

Sverige sticker ut i hela Europa när det gäller dödsskjutningar. Man pratar inte tidigt om de sociala problemen utan fortsätter med strategier som inte fungerar under många års tid, menar insändarskribenten.
Sverige sticker ut i hela Europa när det gäller dödsskjutningar. Man pratar inte tidigt om de sociala problemen utan fortsätter med strategier som inte fungerar under många års tid, menar insändarskribenten.

Insändare 16 mars 2023 07:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige sticker ut i hela Europa när det gäller dödsskjutningarna har vi ofta läst de senaste åren. Vad kan detta bero på? Många faktorer kan man säga men framförallt råder en stark tystnadskultur i våra förorter. Är det nytt? Varför kan polisen inte infiltrera gängen? 

Jag brukar ofta höra att gängmedlemmarna har ärvt föräldrarnas utanförskap eftersom föräldrarna inte har något förtroende för myndigheter. Nej, så är det inte, vill jag påstå. Det kan också bero på att Sverige är ett land med "sköt ditt"-attityd. Man pratar inte tidigt om de sociala problemen utan man fortsätter med strategier som inte fungerar under många års tid. De unga männen, både offer och förövare, har varit aktuella i socialtjänsten men inget hjälpte. Varför?

Myndigheterna kan inte säga som det är när det inte är försent. Om ditt barn visar kriminellt beteende under yngre år är det svårt att förmedla så att vårdnadshavaren förstår. Man måste alltid vara politiskt korrekt. Det går inte heller att dela sin oro med vårdnadsharen utan man hittar på olika hypoteser som förklarar barnets beteende. Naivitet och tystnadskultur råder inte bara i förorten utan även i skolor, socialtjänst och så vidare.

Vårdnadshavaren måste veta i god tid vad som gäller och vilka risker som finns om det uppstår problematik med barnet. Det ska vara så tydligt som möjligt. Skolan kan också diktera rekommendationer till vårdnadshavaren. Det är inte fel att fråga varför man har bott i Sverige i tio år och inte kan språket. 

Tystnadskultur är när man anar oro och vill inget säga. Är det inte oroande att inskola syskon efter syskon och anlita tolk under ett decennium och inte fråga varför dom här föräldrarna inte kan prata svenska? Tystnadskultur är när du ser barns språkutveckling påverkas negativt av föräldrarnas syn på utbildning men ändå pumpar in resurser som kostar jättemycket pengar med inga resultat. 

Vill man motverka tystnadskulturen som är djupt etablerat i kriminella gängen då måste man som lärare, fritidspedagog, socialsekreterare och alla som har med barn att göra våga säga som det är och då blir det lättare för polisen att stoppa gängens spridning. 

Agera i god tid inte när det är försent!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa