Säg upp avtal med vänorterna

Insändare 28 februari 2022 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi alla har följt det tappra Ukrainska folkets kamp för frihet och oberoende den senaste veckan. Ukraina uppvisar ett mod och folklig uppslutning som vår del av världen inte har sett på decennier, de är sannerligen Europas samvete. Tusentals svenskar, däribland jag själv, har också visat sitt stöd och skänkt pengar till den ukrainska militären och till hjälporganisationer, det är bra och bör uppmuntras. 

Eskilstuna kommun har också flaggat för Ukraina, det är fint men långt ifrån det enda vi kan göra. Även om det mesta av stödet till Ukraina endast kan ske på statlig nivå så bör Eskilstuna och Strängnäs göra ytterligare en sak för att markera vår hållning, nämligen att säga upp vänortsavtalen med Gatchina respektive Priozersk. Därtill bör det övergripande avtalet mellan Sörmland och Leningrad oblast sägas upp omgående.

Vissa skulle hävda att åtgärderna bör riktas mot Putins regim, istället för mot aktörer som arbetar för vänskapliga band mellan våra folk. I princip håller jag med, men vänskapsavtalet bör fortfarande sägas upp av två skäl. För det första så är det i praktiken svårt att skilja dessa åt i en diktatur som Ryssland. Kontakter med ryska städer innebär att vi har band till deras politiska representanter, vilket i förlängningen är Kreml och Putin.

För det andra så har det ryska angreppskriget markerat ett nytt kapitel i både Europas och världens historia, från och med nu bör Ryssland behandlas som en paria, med avslutade band på alla tänkbara nivåer. Vi som Eskilstunabor, Strängnäsbor, svenskar och européer bör visa solidaritet med Ukraina på alla sätt vi kan, så därför bör alla samarbetsavtal med Ryssland avslutat omgående.

För övrigt anser jag att vi bör gå med i Nato, helst igår.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa