Säkrast att rösta på partier som värnar aborträtten

Insändare 15 juli 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Skydda aborträtten med eldskrift i grundlagen" publicerad den 10 juli.

Vi har precis som Liberalerna förfärats över utvecklingen i såväl Polen som USA där kvinnors rätt till abort bryts ned. Aborter kommer aldrig kunna regleras bort, men möjligheterna till säkra sådana. L har rätt om att aborträtten aldrig kan tas för given i Sverige utan behöver försvaras. S har därför öppnat för att grundlagsfästa rätten till abort. 

Samtidigt ska inte vårt konstitutionella rättighetsskydd överskattas. Det är förhållandevis enkelt att ändra den svenska grundlagen. Allt som krävs är en riksdagsmajoritet under två mandatperioder med en gemensam politisk vilja. Det säkraste man här och nu kan göra för att garantera kvinnors rätt till sina egna kroppar är att rösta på partier där det inte råder någon som helst tvekan om inställningen i frågan. 

I stället för att vilseledande beskriva Socialdemokraternas hållning, bör L börja i det egna högerkonservativa blocket som man nu tillhör. Där SD så sent som för några år sedan öppet propagerade för sänkt abortgräns innan de insåg att åsikten var impopulär hos kvinnliga väljare. Där KD, oavsett hur mycket partiledaren viftar med luftslottskontrakt, fortfarande driver frågan om samvetsfrihet för barnmorskor – eller vårdvägran som L så föredömligt uttrycker det och som talar om ”etiska dilemman” i samband med abort. Där en rad centrala partiföreträdare inom högerblocket – såväl inom SD som KD till Moderaternas finansministerkandidat, varit verksamma i antiabortrörelser. 

För den som vill värna aborträtten är det säkraste man kan göra att rösta på partier som tycker detsamma, som i ord och handling bevisat det och som inte går till val på att ge avgörande politiskt inflytande till konservativa partier som är opålitliga i frågan. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa