Samma prat i många år om centrumutvecklingen

Inger Alfredsson, samordnare för Svenska stadskärnor, var nyligen på besök i Strängnäs.

Inger Alfredsson, samordnare för Svenska stadskärnor, var nyligen på besök i Strängnäs.

Foto: Lars Kilström

Insändare2023-04-08 07:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inger Alfredsson, samordnare för medlemsföreningens ”Svenska stadskärnor”, besöker olika platser för att studera utformning av stadsmiljöer. Den 4 april kunde vi läsa att hon besökt Strängnäs för att hjälpa kommunen att utveckla stadens centrala delar.

Förra gången hon besökte Strängnäs var 2014, samma år som kommunen presenterade en Centrumutvecklingsstrategi. ”Tyvärr har arbetet varit pausat, bland annat på grund av corona”, säger kommunens näringslivsutvecklare.

Jag har inte uppfattat att pandemin varade under åtta år, men det kan ju vara skönt med en paus?

Samhällsbyggnadsstrategen trycker på att ”Det vi behöver göra är att skapa en mer levande stad där folk rör sig”. Ungefär så har politiker och ansvariga tjänstemän uttalat sig varje år sedan 2014.

”Det finns definitivt en framtid för Strängnäs centrum”, säger Inger Alfredsson och tillägger, ”Numera bygger stadskärnor mer på upplevelser än på handel.” Då har vi ett bra läge i Strängnäs eftersom många har upplevelsen att handeln är på utdöende.

Närvarande var också miljö- och samhällsbyggnadsnämndens andre vice ordförande (V). Hon tyckte att ”Det viktigaste som sas är att kommun, fastighetsägare och butiksägare måste samverka”, vilket också är en återkommande slogan sedan 2014.

Det känns ändå förhoppningsfullt när man den 3 april kunnat läsa i tidningen om det nya politiska ungdomsförbund som startat i Strängnäs. ”Prioriteten är att få något gjort. Vi vill ha något utfört. Dessutom vill vi rensa upp i kommunförvaltningen och avskeda folk som inte gör något.”