Satsa riskkapital pÄ kvinnliga företagare!

Centerkvinnorna vill att mer riskkapital satsas pÄ företag som drivs av kvinnor.

Centerkvinnorna vill att mer riskkapital satsas pÄ företag som drivs av kvinnor.

Foto: Henrik Montgomery/TT

InsÀndare2022-08-05 08:34
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Knappt 26 procent av Sveriges företagare Ă€r kvinnor och bara drygt 1 procent av allt riskkapital satsas pĂ„ företag som drivs av kvinnor. En enda procent – det Ă€r som ett skĂ€mt!

Företagare och företag Àr avgörande för samhÀllets tillvÀxt och vÀlmÄende. I Sverige skapas fyra av fem jobb i mindre företag. VÄra företag Àr viktiga för vÄr attraktionskraft nÀr det gÀller innovationer, en konkurrenskraftig arbetsmarknad och en stark samhÀllsekonomi. För att fler företag ska finnas, vÀxa och verka i land och stad, behöver vi fler kvinnor som driver företag.

Centerkvinnorna vill se satsningar pÄ kvinnor med riskkapital! Vi vill att fler kvinnor ska ansöka om riskkapital, bÄde hos statliga och privata finansiÀrer. För att det ska bli verklighet vill vi att det satsas pÄ nÀtverk för företagare, dÀr kunskap och inspiration utbyts och sprids. Vi vill ocksÄ att det genomförs en tydlig satsning specifikt för kvinnor som vill driva företag, i form av en statlig investeringsbank som stödjer investeringar i företag som Àgs och drivs av kvinnor.

För ett starkt samhÀlle behövs företag och för starka företag behövs det fler kvinnor. LÄt oss satsa pÄ det.