Sätt stopp för barnens dödslek med leksaksvapen

Varför uppmuntras barn redan i tidig ålder att vapen är inte på riktigt utan enbart en rolig lek? Det undrar Sven Boman.

Varför uppmuntras barn redan i tidig ålder att vapen är inte på riktigt utan enbart en rolig lek? Det undrar Sven Boman.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-10-20 05:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med förfäran och avsky ser vi dagligen våldsdåd utföras runt om i landet! Samtidigt leker barn med verklighetstrogna leksaksvapen, vapen som polisen kan förväxla med riktiga dödliga skjutvapen! Senast i måndags ryckte polisen i Strängnäs ut med sammanlagt runt 5-6 styrkor som visade sig vara barn med maskering och leksaksvapen som tydligen lekte "pang pang du är död!".

Med tanke på situationen i landet, krig i vår närområde samt i världen är det fruktansvärt att dessa vapen ens får tillverkas och säljas i våra butiker! 

Tydligen är det stor efterfrågan på dessa vapen för att roa barnen men som också kan sluta mycket tragiskt om polisen missbedömer situationen! Vi hade ju ett sådant fall i centrala Stockholm enbart för några år sedan då en ung man oskyldigt sköts till döds med leksaksvapen i hand! Vem om någon vill få sitt barn skjuten till döds p.g.a. lek med verklighetstrogna vapen?

Detta fenomen med leksaksvapen fanns redan när jag växte upp på 60-talet där det dagligen skreks "pang pang du är död" och med skratt reste sig den "döde" och började om!

Varför glorifierar samhället, tillverkare/föräldrar med flera dessa fruktansvärda leksaksvapen där verkligheten idag är något helt annan, d.v.s. med våld och död samt stort lidande för anhöriga som nu även kan drabba ditt barn redan i morgon om polisen misstar sig på maskerade vapenbärande barn i lek!

Varför uppmuntras barn redan i tidig ålder att vapen är inte på riktigt utan enbart en rolig lek?

Lär människan sig absolut inget av historien med massdöd och lidande för miljontals människor utan måste göra detta till en rolig lek för våra barn, att skjuta är bara på skoj när verkligheten är något helt annat runt gathörnet!

Är inte livet mer värt utan ska uppmuntra barn i tidig ålder att "döda" varandra på gården?

Har under många år, runt 20 år, skrivit insändare och kommentarer om detta totala vansinne med leksaksvapen, där vi idag ena sekunden förfäras över det avskyvärda våld som även nått helt oskyldiga medborgare samtidigt anses det helt ok tydligen att barn leker med verklighetstrogna vapen med "döden"som mål med orden "pang pang du är död!"