Simklubben försvårar för barn att gå i simskolegrupp

"Simmarpappan" riktar kritik mot Eskilstuna Simklubb. Simklubben svarar.

"Simmarpappan" riktar kritik mot Eskilstuna Simklubb. Simklubben svarar.

Foto: Anders Nilsson

Insändare2024-05-30 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har två barn. Ett har lärt sig att simma tidigare i simgrupper, och på grund av andra aktiviteter gör det inte längre i Eskilstuna Simklubb.

Mitt andra barn håller på att lära sig i simskolegrupp. Nu har vi precis förstått att Eskilstuna Simklubb inte längre kommer följa Simförbundets simlinje utan försvårar för barnen vad de ska klara till nästa grupp trots att kraven på märken ligger kvar på samma. Så trots att mitt barn klarar ett märke ska hen gå kvar i samma grupp. Kraven har i Eskilstuna Simklubb även höjts så du ska behärska till exempel fjärilsim för att kunna gå vidare till nästa grupp. Vem är simskolan till för undrar jag då?

Tycker Eskilstuna Simklubb att detta är pedagogiskt för barn som vi vet lär sig genom att lyckas? Lärandet för barn upp till tolv års ålder sker enbart genom att lyckas. Här har simklubben gjort tvärtom mot denna beforskade kunskap. Är inte simgrupperna just till för barnen? Och ska utgå från barnens behov?

Eller är de till för att välja ut och exkludera barn ännu tidigare då det som händer är att barn kommer tappa motivationen och inte vilja fortsätta?

Kvar får ni en utvald liten elitgrupp men en stor andel faller ännu tidigare bort. Känner sig misslyckade. Vill inte fortsätta. I ett samhälle där många redan idag rör på sig för lite så borde det väl snarare utökas med utbud i föreningar som ger lägre trösklar för att barn och unga ska röra på sig? Här gör man tvärtom.

Hur tänker ni kring att barn i sig är olika och lär sig olika fort? Är inte simklubben till för alla? Är det här en ny elitinriktad klubb? Ska simning vara för alla så börja med att utgå från vad vi vet om barns lärande och motivation så får ni nog tänka om lite.

Det blir svårt att motivera den yngsta nu att fortsätta, och vi undrar om det finns någon annan simförening i kommunen som utgår från barnens behov och lärande och som är till för alla, eller om simklubben kommer ändra sin elitfokuserade inriktning så hen kan fortsätta med flera av sina kamrater att utvecklas i simning även framåt, utifrån sina behov och förutsättningar?

Simmarpappan


SVAR DIREKT:
Eskilstuna Simklubb har och har alltid haft som mål att vara en förening för alla.

För närvarande har vi en omfattande breddverksamhet med bland annat träningsgrupper för ungdomar som tränar 1-2 gånger veckan utifrån sin ambitionsnivå och som blivit nyfikna på sporten lite senare eller för de som inte vill satsa fullt ut eller inte har något tävlingsintresse. 

Vi erbjuder även gratis simundervisning för ungdomar som inte har råd eller möjlighet att på egen hand nå simkunnighet för att få fullständiga betyg och få möjlighet till en roligare sommar och så klart en livsviktig kunskap. 

För de barn i årskurs 3 som har skolsimsundervisning men inte lyckas nå hela vägen till simkunnighet (200 meter) erbjuder vi för endast en medlemsavgift (150 kronor/år) simundervisning en gång i veckan tills de är simkunniga. För samma avgift erbjuder vi barn och ungdomar att vara med och träna i vår paragrupp. Det är glädjande att det är stort intresse för dessa aktiviteter. Vi hoppas vidare att många barn och ungdomar kommer till Vilsta även den här sommaren där vi finns på plats med ledare för att skapa aktivitet och sammanhållning för att ge fler unga möjligheter till ett roligare sommarlov

Att finnas till för många, oavsett ambitionsnivå ligger oss väldigt varmt om hjärtat och vi kommer hela tiden att fortsätta att sträva efter att vara en förening för fler och med den aktive i fokus. Sen ska det också finnas plats hos oss för de som vill nå sin fulla potential.

Tittar man lite närmare på just vår simundervisning för barn där vi har cirka 400 barn så är den nivåanpassad och varje barn har möjlighet att utvecklas i egen takt och det är inte någon brådska att gå vidare från en nivå till nästa. Under senaste året har vi valt att luta oss ännu mer mot Svensk Simidrotts ”Simlinjen” som bland annat påvisar att barnen ska ha med sig kunskaper i de fyra simsätten när de är mellan 4-8 år.

Carlos Costa
Ordförande Eskilstuna Simklubb

Christoffer Andersson
Verksamhetsansvarig Eskilstuna Simklubb