Ska vi friska äldre isolera oss i hemmet?

Insändarskribenten vill ha svar från beslutsfattarna gällande de stängda restaurangerna på äldreboenden.

Insändarskribenten vill ha svar från beslutsfattarna gällande de stängda restaurangerna på äldreboenden.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-12-30 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valet talade alla partiföreträdare om att man skulle satsa på äldreomsorgen vilket många trodde på. 

Vissa var ju skeptiska till dessa löften med tanke på hur de har låtit uppföra ett antal äldreboenden där de boendes väl och ve inte har varit prio 1.

Nu fyra månader efter valet visar det sig vad vallöftena var värda. Man beslutar att stänga de restauranger som finns på vissa äldreboenden dit relativt pigga åldringar har kunnat ta sig och äta vällagad mat och träffa andra människor för gemenskap som är så viktig för att bryta ensamheten.

Vi som har utnyttjat möjligheten har också blivit bekanta med trevlig och bra personal som har lärt sig besökarnas egenheter och behov.

Jag läser sedan i tidningen att det var ett enigt beslutet om nerläggning undantaget KD. Med tanke på hur KD:s partiledare agerat mot en äldre person så tycker jag inte det är trovärdigt.

Jag försöker förstå hur de tänker men det är inte lätt. Vad jag förstår så är det väl få som är över 65 år i den beslutande församlingen och de som är så gamla är väl gamla partikoryféer som har en plats ”för hen har alltid varit med”. Dessa tar inte gärna strid för oss äldre.

Några frågor till beslutsfattarna och det vore bra om Ni också gav Er tid att besvara frågorna med ord och inte bara med tystnad.

1. Är det en nackdel för kommunen att vi som är relativt friska kan sköta oss själva och ser till att vi undviker ensamheten?

2. Är kommunen rädd för att vi blir för gamla om vi får träffa andra jämlikar och mår bra?

3. Är det kommunens avsikt att vi som är relativt friska ska isolera oss i hemmet i stället och må dåligt? 

4. Bland oss äldre finns det personer som inte kan laga mat, ska de vänta på något biståndsbeslut för att få kylda matlådor från kommunen? Blir det billigare för kommunen?

5. De ytor som frigörs på respektive äldreboende vad händer med dem?

En sista reflexion: Jag tror inte att det är de ”skarpaste knivarna i besticklådan” som hittar på något så korkat.