Ska vi minska elförbrukningen måste vi tjäna nåt på det

Ska man locka folk till att minska förbrukningen så bör man tjäna på det också, anser "Besviken kommuninvånare".

Ska man locka folk till att minska förbrukningen så bör man tjäna på det också, anser "Besviken kommuninvånare".

Foto: Janerik Henriksson (TT)

Insändare2024-09-28 06:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Titt som tätt uppmanas vi att hushålla och spara på vår elförbrukning. Ska man locka folk till att minska förbrukningen så bör man tjäna på det också.

Fick nyligen en räkning från Eskilstuna Energi och miljö för augusti månad för sommarstugan, och hade en förbrukning på 4 kWh till en kostnad på 80 öre, men totalsumman är 345 kronor! Känns ganska meningslöst att spara på förbrukningen med denna politik.

Går en runda runt ån vid sextaget på morgonen och har konstaterat att åtminstone på vardagarna är MDU till största delen tänt och har väl varit det hela natten, delar på Kfasts fastighet, stadsmuseet, Retuna och en rad andra lokaler, både kommunala och privata, har också belysning på hela natten i onödan. Dag ut och dag in.

Ska inte kommunen och de privata fastighetsägarna hjälpa till att spara el?

Läste tidigare att vid något kommunal test med att minska på gatubelysning konstaterade man att förbrukningen var så liten att det inte gjorde nån skillnad. Skatter, nätöverföring och abonnemang står för den överlägset största delen på en räkning och det borde kommunen veta som äger EEM.

Alltså en stor mängd belysning tänd i onödan konstaterat enbart vid en promenad runt ån (går varje morgon, så ingen engångsföreteelse), så då undrar man hur mycket belysning är tänd i onödan i Sverige. Använd rörelsevakt så tänds det när det behövs i stället. Förklaring önskas.