Skämt ska inte kränka någons värdighet, SVT

Många har upprörts över skämtet i programmet "IFS – Invandrare för svenskar" på SVT.

Många har upprörts över skämtet i programmet "IFS – Invandrare för svenskar" på SVT.

Foto: Skärmklipp från SVT

Insändare2024-03-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan var det en ny säsong av programmet "IFS – Invandrare för svenskar" på SVT, där journalisten och författaren Elaf Ali kallade ukrainska kvinnor för prostituerade.

På frågan "Vilken grupp invandrare fick flest uppehållstillstånd i Sverige 2022" svarar Elaf att det var ukrainarna, “men man kanske inte tänker på det så mycket, för att de är ljushåriga och smälter in. Det kanske märks mest på typ bordellerna”, säger hon.

Dessa ord upprörde tusentals människor, både ukrainare och invånare i Sverige, som kräver en ursäkt både från journalisten Elaf Ali som förödmjukade ukrainska kvinnors värdighet, och från SVT, som gjorde det möjligt att släppa denna fras till en miljonpublik.

Elaf kommenterade senare kritiken i ett inlägg på X:

"Ukrainarna är superlacka och bombarderar mig på instagram och här" och säger också "att en folkgrupp [ukrainare] skulle ha immunitet att skämtas om är så knäppt”.

Samma ståndpunkt intar representanten för tv-kanalen Christina Hill, ansvarig utgivare för IFS, som säger att kalla ukrainska kvinnor för prostituerade "omfattas av den svenska yttrandefriheten".

Sexuellt kränkande uttryck är dock enligt svensk lag straffbart. Av 5 kap. 3 § BrB följer att den som riktar ett nedsättande uttalande mot annan på ett sätt som är ägnat att kränka den andres självkänsla eller värdighet ska dömas för förolämpning till böter eller, om brottet är grovt, till fängelse i högst sex månader. 

De inkomna kommentarerna från SVT och journalisten Elaf Ali visar bara igen vilken ståndpunkt de intar. Skämt ska också ha en gräns, de ska inte kränka en annan persons heder och värdighet. Dessutom bör sådana ord inte visas på TV i ett demokratiskt land.