Skärp er – både cyklister och bilister

Ingen vill väl köra på en cyklist om man vet vad konsekvenserna blir, skriver Bo Karlsson i sin insändare.

Ingen vill väl köra på en cyklist om man vet vad konsekvenserna blir, skriver Bo Karlsson i sin insändare.

Foto: Thomas Moller

Insändare2023-11-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först vill jag uppmärksamma de många cyklister som cyklar på övergångsställen och tror att de lyder under samma regler som fotgängarna, det vill säga att bilisten skall visa hänsyn, samt stanna eller bromsa in fordonet så fotgängaren riskfritt kan ta sig över gatan där övergångsställe finns.

Alla ”fuck off” tecken jag fått när jag inte stannat vittnar ju om en total okunnighet om vad som gäller vid övergångsställen. En trampande cyklist räknas som trafikant och då gäller det omvända, det vill säga cyklisten/trafikanten skall lämna företräde till bilisten. Endast när cykeln leds över ett övergångsställe räknas hen som fotgängare och har då företräde.

Ingen vill väl köra på en cyklist om man vet vad konsekvenserna blir. Man låter så klart cyklisten/trafikanten cykla vidare vid övergångsstället. Det leder naturligtvis till att de blir ännu mer övertygade om att de har företräde.

Det vore lika bra att ändra den här regeln när 99% av cyklisterna struntar i den. Det finns de som helt ogenerat cyklar på övergångsstället och samtidigt SMS:ar. Då är man inte rädd om livet.

Till alla bilister.

Använd era blinkers! Det underlättar för alla trafikanter och kostar inget extra.