SkÀrp reglerna för kattÀgare

Jag tycker att den nya lagstiftningen Àr bra, jag skulle dock vilja ta den Ànnu lÀngre för att fÄ till ett förbud att slÀppa ut katter vind för vÄg. Skriver Mikael Ström.

Jag tycker att den nya lagstiftningen Àr bra, jag skulle dock vilja ta den Ànnu lÀngre för att fÄ till ett förbud att slÀppa ut katter vind för vÄg. Skriver Mikael Ström.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

InsÀndare2020-07-09 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik till insÀndaren "Man har glömt kattens naturliga liv" publicerad 26 juni.

Åke LagerbĂ€ck romantiserar gamla tider, om sin uppvĂ€xt pĂ„ landet. Han skriver helt utifrĂ„n sina egna kĂ€nslor dĂ€r han faktiskt glömmer verkligheten nĂ€r det gĂ€ller katter. Jag citerar: 

”Vi som vĂ€xt upp pĂ„ landet och som kommit lite till Ă„ren lĂ€rde oss av att se den naturliga verkligheten. ”

HĂ€r finns flera problem, för det första Ă€r lodjuret Sveriges enda vilda kattdjur, alltsĂ„ det enda kattdjur som förekommer naturligt i Sverige. För det andra Ă€r det just det gamla synsĂ€ttet ni har, ni som kommit lite till Ă„ren som har gjort att det finns över 100 000 hemlösa katter vilket har lett till att landets alla katthem gĂ„r pĂ„ knĂ€na. 

Jag tycker att den nya lagstiftningen Ă€r bra, jag skulle dock vilja ta den Ă€nnu lĂ€ngre för att fĂ„ till ett förbud att slĂ€ppa ut katter vind för vĂ„g. Kattens status mĂ„ste helt klart höjas och det gör den inte av att katten fĂ„r springa fritt. Och det handlar inte om att din katt plockar en fĂ„gel, det handlar om att tusentals katter slaktar hundratusentals fĂ„glar. 

Det finns dessutom sĂ„ mĂ„nga faror dĂ€r ute oavsett om du bor pĂ„ landet eller inne i stan, en katt ska inte springa fritt. Har man synsĂ€ttet att en katt Ă€r fĂ€ngslad nĂ€r den Ă€r inomhus gĂ„r det jĂ€ttebra att gĂ„ ut med katten i sele. En katt behöver stimulans och har man inte möjligheten att stimulera sin katt kanske man inte borde ha skaffat den. 

Dessutom Àr inte katten ett arbetsredskap i form av musjÀgare, det kanske var sÄ förr men det Àr 2020 nu och vi mÄste börja tÀnka om. Lyssna pÄ katthemmen, lyssna pÄ experterna och fundera Àven pÄ varför den nya lagen har trÀtt i kraft.