Skattesänkning skamligt och kränkande förslag

Insändare 12 augusti 2022 19:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalrådet Jari Puustinen vill sänka kommunalskatten med 50 öre till en kostnad av 100 miljoner. Är du så totalt okunnig om hur verkligheten i kommunen ser ut eller ignorerar du medvetet alla de behov som finns i kärnverksamheterna? 

År efter år nedmonterar Eskilstuna kommun skola, vård, omsorg och socialtjänst. Är ni medvetna om att den som behöver anlita kommunens hemtjänst endast får städning 1 timme var tredje vecka? 1998 var det 2 timmar varannan vecka, 2014 hade man sänkt till 2 timmar var tredje vecka. Nu är det alltså 1 timme var tredje vecka. Det innebär att man aldrig dammsuger sängen när man byter lakan, aldrig dammsuger möbler. I badrummet gör man endast rent handfat och toalett, inte badkar eller dusch. Man lyfter inte möbler eller mattor. En del brukare, som vi kallas, kommer att ha det så för resten av sina liv. Dessutom behöver vi även annan hjälp så det är mycket personal som besöker oss. Under tre månader 2019–2020, strax före pandemin, räknade jag till 51 personer.

Nu, Jari Puustinen, har ju kommunen dessutom rehabiliteringsansvar för personer som skickas hem från sjukhuset, ofta samma dag som man har opererats. Då tillkommer även rehabpersonal + att all rehabilitering ska ske i hemmet. Då behöver hemmet anpassas.

Enligt personalen inom servicegruppen är det politikerna som har bestämt att städningen ska vara 1 timme var tredje vecka. När och vem bestämde detta? Vem har bestämt vad som ska städas och vad som inte ska städas? I två månader har jag efterfrågat dokument som visar detta. Jag har bollats fram och tillbaka och slutligen fått fyra dokument som inte ger svar. En del var aktuella 2014 innan servicegruppen bildades. ”Vi arbetar utefter ett habiliterande och rehabiliterande synsätt så vill vi gärna att du är med och städar…”. Jo tack. Tredje veckan efter en komplicerad omoperation av en höft fick jag själv städa, eftersom servicegruppen vägrade.

Som brukare får du endast hjälp med dusch 2 gånger/vecka, du får bara gå ut och gå 2 gånger/vecka (räknas inte som rehabilitering, utan som rekreation). Du får inte bestämma själv vilken dag det ska städas eller handlas (ej heller var).

Den personal jag lärde känna 2019, som ska logga in sig på paddan på bestämd minut innan de kliver över tröskeln, springer idag fortare, är slitnare och ler inte lika ofta längre. Återställ insatserna inom vård och omsorg till den kvalitet som gällde 1998. Ditt förslag och dina argument för en skattesänkning är skamligt, nedvärderande och kränkande.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Vårdpersonal kan inte trolla fram fler platser

Vårdpersonal kan inte trolla fram fler platser

Insändare: För vem är minutschema i hemtjänsten bra för?

För vem är minutschema i hemtjänsten bra för?

Debatt: Äldreomsorgen i Eskilstuna behöver ett verkligt lyft

Äldreomsorgen i Eskilstuna behöver ett verkligt lyft

Insändare: Har Moderaterna inget viktigare budskap?

Har Moderaterna inget viktigare budskap?

Personalen kritisk till digitala inköp inom hemtjänsten – Ida vill fortsätta handla i butik: "Ingen av oss gillar beslutet"

Personalen kritisk till digitala inköp inom hemtjänsten – Ida vill fortsätta handla i butik: "Ingen av oss gillar beslutet"
Visa fler