Skicka vidare goda gärningar

Signaturen "Okonventionell medmänniska" uppmanar alla att gör något för en annan person som markant förändrar livet för denne till det bättre.

Signaturen "Okonventionell medmänniska" uppmanar alla att gör något för en annan person som markant förändrar livet för denne till det bättre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Insändare2022-03-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett tag sedan skrev jag en insändare angående så kallade ”hitteböcker”. Jag berömde dem som gjorde detta, och tackade för flera fina läsupplevelser.

Jag vill återigen berömma dig som gör detta. Nu verkar det som att fenomenet är inne i ett nytt ”stadium”. I dag satt jag på bussen – där hittade jag återigen en bok! I den fanns ett klistermärke och en lapp, med uppmaningen att "skicka boken vidare" när man var klar med den. Om det är du själv som låtit trycka dessa klistermärken, eller om du får dem någonstans ifrån vet jag inte, men det här tyder ändå på en del ”effort”. 

Jag tänker såklart på boken ”Skicka vidare”, som handlar om en pojke som utför goda gärningar, men istället för att begära något tillbaka har som enda ”krav” att vederbörande skickar goda gärningar ”vidare” till en annan person. Regeln är att man gör något för en annan person som markant förändrar livet för denne till det bättre, och att denne gör för samma sak för tre andra personer, som i sin tur gör samma sak för ytterligare tre.

Med denna insändare vill jag egentligen uppmuntra till fler liknande handlingar i samhället. Det svenska folket är som bekant kända för sitt ”inrutade” sätt att resonera och bete sig. Detta är ett okonventionellt men väldigt roligt sätt att sprida något gott bland sina medmänniskor. Våga tänka fritt, våga tänka annorlunda!

Avslutningsvis vill jag tipsa om boken ”Skicka vidare” av Catherine Ryan Hyde, och i linje med den även ”Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn. Mycket bra böcker om hur de små handlingarna har kraften att förändra.