Skjut älgarna och ge köttet till skolor och äldreboenden

De älgar som rör sig i villaområden borde snarast skjutas, menar insändarskribenten.

De älgar som rör sig i villaområden borde snarast skjutas, menar insändarskribenten.

Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Insändare2024-08-08 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 31 juli besökte jag en fritidstomt i Ostra Knall. Under förra sommaren och vintern har en älgko med kalv ofta befunnit sig under äppelträden på tomten. Under onsdagen gjorde fjolingen (född förra året), troligen kalven som återvänt och började riva i träden och äta av frukten. När två personer närmade sig rusade fjolingen med en vikt av närmare ett par hundra kilo mot dem som tvingades ta skydd av en bil. Strax därefter passerade ytterligare en person på ca 40 meter från älgen som genast rusade efter honom och förföljde honom mer än 50 meter. Båda tog två riktningar och älgen stoppades av ett bord med stolar och då var avståndet till älgen endast tre meter. Därefter fortsatte älgen till nästa tomt.

Jag kontaktade kommunjägaren och blev märkligt bemött. Mannen önskade inte lyssna men däremot föreläsa för mig om att älgen numera är rödlistad (fredad), att en älg inte mår bra att sövas och flyttas och att en älg inte kan bli berusad av äpplen. Han önskade uppenbarligen inte tala om vad saken gällde, att ett vilt djur funnit en matplats i ett villasamhälle och med kraft av sin tyngd tagit ett beslut att inte lämna platsen. Att älgen när som helst kan nå gränsen och önskar hävda den rätten och försvara platsen önskade han inte tala om.

Älgen är inte rödlistad som kommunjägaren påstår, det har diskuterats men alternativet att inte jaga älg på ett eller två år skulle fördubbla älgstammen. Att söva en älg genomförs i forskningen under kortare tid men vid en förflyttning har väl inte prövats. 

Tyvärr sprider sig ofta en Walt Disney-attityd i sådana här fall, djuren får mänskliga egenskaper och behandlas därefter. Så vad kan hända med älgen på Söder och vid Ostra knall? I naturen sägs att 80 meter är säkerhetsgränsen, sannolikt förkortas avståndet i villaområdet. 
Kan man som kommunjägaren avläsa ett vilt djurs humör? Ett stort ansvar vilar på kommunjägaren.

Jag som påstår detta har skogsutbildning, har jagat i minst 50 år i älgtäta områden i Norden. Har varit ordförande i jaktskytte- och skytteföreningar, utbildat i kurser och jägarexamen. Min åsikt om de två älgarna är att de snarast skall skjutas på platsen och köttet överlåtes till skolor eller äldreboenden.