Skola dÀr mÄnga sitter pÄ dubbla stolar

Jessica vill att det ska bli en debatt om friskolors organisation, styrande, och demokrati.

Jessica vill att det ska bli en debatt om friskolors organisation, styrande, och demokrati.

Foto: JESSICA GOW / TT

InsÀndare2022-01-20 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Visste du att


 i en friskola som drivs som ett aktiebolag kan ledande personer sitta pÄ flera stolar samtidigt. De kan vara lÀrare/rektor/bitrÀdande rektor/huvudman/Àgare. Alla stolarna samtidigt. Helt lagligt. De utreder sig sjÀlva vid problem. Som i en ask, problemen stannar i asken.

Detta ser en del “inte som nĂ„got större problem”. Hur mĂ„nga byter Ă„sikt om de representerar ledningsgruppen som rektor, kontra som huvudman? Kan en aktiebolagsrektor fĂ„ en skarp tillsĂ€gelse frĂ„n Ă€garna i ett sĂ„dant fall? Är detta demokrati? I dagslĂ€get helt lagligt, men hur demokratiskt Ă€r det för lĂ€rare och elever?

Finns det nĂ„gon möjlighet att ett rektorsbeslut kommer att Ă€ndras om man gĂ„r högre upp om de sitter pĂ„ för mĂ„nga stolar samtidigt? Vart vĂ€nder sig lĂ€rare om de har synpunkter pĂ„ sin rektor? VĂ„gar de ha synpunkter? 

Riksdagen har konstitutionsutskottet med utomstĂ„ende granskare. En friskola har Skolinspektionen som tar emot synpunkter/klagomĂ„l, ber att skolan ska utreder saken. I ett aktiebolag utreder de eventuellt sig sjĂ€lva, genom att skriva vad de tĂ€nker göra för Ă„tgĂ€rd pĂ„ Skolinspektionens utlĂ„tande/synpunkter och sedan meddela detta till Skolinspektionen och till den person som skickat in skrivelsen. Ingen annan uppföljning sker
 

Jag skulle se fram mot en debatt inför valet i höst dÀr de olika friskolornas organisation, styrande, och demokrati diskuteras och i synnerhet friskolor som drivs som aktiebolag.