Skolmaten kan bara bli bättre

Kommunen skulle ha kommunicerat ut bättre att strängnäsborna  kunde kommentera det nya måltisporgrammet, skriver signaturen "Matkritisk".

Kommunen skulle ha kommunicerat ut bättre att strängnäsborna kunde kommentera det nya måltisporgrammet, skriver signaturen "Matkritisk".

Foto: Privat

Insändare2021-05-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Få tyckte till kring kommunmaten: "Tråkigt" publicerad den 16 maj.

Läste artikeln i Strengnäs Tidning om det nya måltidspolitiska programmet som man tydligen kunde tycka till om men där åsikter uteblev. Tror inte det berodde på att det inte finns något missnöje, som kommunen naivt verkar tro, utan snarare att möjligheten att kunna kommentera inte har kommunicerats ut. 

Det borde man kanske ha misstänkt när man endast fick in åtta stycken svar. Varför inte tänka lite utanför boxen och sprida informationen via skolorna och äldreboenden samt på andra sajter än bara sina egna? Om man nu vill ha in åsikter från exempelvis skolelever och vårdnadshavare så får man väl anstränga sig lite. 

Själv ovetande och hade gärna gett synpunkter. Tänker framförallt på att kvalitén, smakupplevelsen och utbudet kan förbättras. Nu har man ju via matlådor under distansundervisningen sett på nära håll vad som serveras. Tycker kvalitén och smaken dessvärre är väldigt låg och fattig överlag. Har exempelvis aldrig sett en så blaskig soppa som köttfärssoppan (smakar sämre än den man kan köpa på burk). Pastan är ofta överkokt och vissa köttiga ingredienser är så minimalt små - även risgrynen. Potatis och morot verkar vara det man prioriterar att inkludera - inte särskilt inspirerande. 

Förstår att det är svårt att få eleverna att äta vegetariskt om man inte kan bättre än så här. Thaisoppan är det enda som sticker ut i smak. Tror det behövs någon mästerkock som kan komma och inspirera, ge råd kring bra råvaror, variation, textur och smaksättning! 
Det är typiskt storkök på lågbudget med anor från 70-talet. Det behövs mer pengar, nytänk och vilja att förbättra om man ska ro det här i land.